Pieczona pierś z indyka na kanapki

Dzisiaj przepis na pyszną, domową wędlinę. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Dzięki niewielkiemu wysiłkowi otrzymujemy spory kawałek zdrowej, nie naszpikowanej niczym niepotrzebnym wędliny. Tak przygotowana pierś z indyka jest delikatna w smaku i soczysta. Zachowuje świeżość do 6 dni.

pierś z indyka (ok.80-100dag)
5 łyżek oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
- Dodatkowo :
olej
- Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do moździerza. Dodać sól i utrzeć do otrzymania pasty. Następnie dodać olej, pieprz, paprykę i oregano. Wymieszać i równomiernie posmarować mięso, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 12 godzin.
- Przed pieczeniem na dno naczynia żaroodpornego wylać cienką warstwę
oleju, przełożyć pierś , wierzch naczynia przykryć szczelnie folią aluminiową. Piec w temperaturze 190 stopni przez 75 minut. W trakcie pieczenia 2 razy polać mięso tłuszczem z naczynia. Na ostatnie 15 minut ściągnąć folie, żeby mięso delikatnie się zarumieniło. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.