Wiosenny chleb na zakwasie
Wiosna, wiosna, wiosna ach to Ty!
Wiosnę postanowiłam powitać chlebem i solą. A konkretnie chlebem na zakwasie z twarogiem i szczypiorkiem, inspirując się wiosennym twarożkiem.
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- letnia woda - 350 ml
- sól - 2 łyżeczki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 300 g
- aktywnego zakwasu żytniego - 180 g
- półtłustego twarogu - 150 g
- posiekanego szczypiorku - 4 łyżki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy twaróg, posiekany szczypiorek, sól. Powoli wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto, aż osiągnie formę elastycznej kuli (ok. 5 minut).
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.
3. Wyrośnięte ciasto delikatnie uderzamy pięścią, aby je odgazować. Przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy podłużny lub okrągły bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka posypanego mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny w ciepłym miejscu.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub wodą.
Koszyk do wyrastania odwracamy dnem do góry, przerzucamy chleb na blachę. Pieczemy 10 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół, chleb pieczemy 30 minut.
Upieczony studzimy na kuchennej kratce.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.