Chleb pszenno-żytni na zakwasie


Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie. Ma wilgotny, sprężysty miąższ i chrupiącą skórkę. Jest wypieczony głównie z jasnej mąki pszennej i żytniej z niewielkim dodatkiem mąki razowej, dlatego nie jest tak ciężki jak chleby pieczone z większą ilością mąki razowej.
Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE


Zaczyn :
45 g zakwasu
150 g mąki żytniej 2000
135 ml letniej wody
Ciasto :
260 g zaczynu
300 g mąki pszennej  450-650
100 g mąki pszennej 1850
200 g mąki żytniej 720
1 łyżeczka soli
460 ml letniej wody 


Jak przygotować chleb pszenno-żytni na zakwasie : Dzień przed pieczeniem nastawić zaczyn na chleb : wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie w zaczynie powinny utworzyć się pęcherzyki powietrza i powinien mieć gąbczastą strukturę. Wówczas należy przygotować ciasto na chleb. W dużej misce umieścić wszystkie składniki na ciasto (pozostałą część zaczynu dodać do zakwasu, który trzymasz w lodówce) i dokładnie wymieszać łyżką. Przykryć folią spożywczą i ponownie odstawić miskę w ciepłe miejsce na kolejne 12 godzin. Po tym czasie ciasto powinno podrosnąć i również mieć gąbczastą strukturę. Wówczas keksówkę* o długości 30 cm wysmarować olejem i przełożyć do niej ciasto. Wyrównać wilgotną dłonią, wierzch chleba powinien być mokry, wówczas należy posypać go ziarnami (można je lekko wklepać w ciasto) i odstawić na 3-4 godziny** do wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć mniej więcej do brzegu formy. Piec w temperaturze 220 stopni przez 50-60 minut. Na ostatnie 10 minut warto wyciągnąć chleb z foremki, wówczas skórka będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Po upieczeniu wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.

*Chleby żytnie na zakwasie najlepiej piec bez papieru do pieczenia, jedynie w foremce wysmarowanej olejem. Wówczas chleb będzie miał dobrze wypieczoną skórkę. Do takiego wypieku polecam zaopatrzyć się w foremkę z ceramiczną powłoką, bo foremki metalowe niestety wchodzą w reakcję z zakwasem i bardzo szybko rdzewieją.
**Jest to orientacyjny czas wyrastania. Chleb powinien urosnąć do brzegu foremki. Kiedy zaczynałam piec chleby na zakwasie i mój zakwas był młody często zajmowało to około 4 godzin, teraz kiedy mój zakwas ma już kilka lat chleb wyrasta mi w 1 godzinę. Czas wyrastania zależy też od tego jak ciepło jest w pomieszczeniu, im cieplej tym szybciej chleb wyrośnie.

Przepisy z tych kategorii

Chleb wieloziarnisty mieszany łyżką
2

Chleb wieloziarnisty mieszany…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb z garnka
1

Chleb z garnka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Chleb na zaczynie z biga
2

Chleb na zaczynie z biga

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pełnoziarnista bagietka z pomidorami i bazylią
1

Pełnoziarnista bagietka z pomi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z ziarnami na jednodniowym zakwasie
1

Chleb z ziarnami na jednodniow…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej
1

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni