Ekspresowa w wykonaniu i naprawdę przepyszna. Lekka, kremowa i dzięki suszonym pomidorom niezwykle aromatyczna. Dzisiaj pasta w wersji zmodyfikowanej z dodatkiem fety.
Miałam pewne obawy przed ich samodzielnym robieniem, ale okazały się kompletnie niesłuszne! To prościzna, a efekt- więcej niż doskonały! Zakochałam się w knedlach na nowo, a co więcej okazało się, że mogę je bez przeszkód robić we własnej kuchni. Nawet codziennie ;)
Ten przepis jakiś czas temu wypatrzyłam na blogu Joli. Podchodziłam do niego z dużą rezerwą, bo kto widział surowe mięso wieszać w kuchni w temperaturze pokojowej? Jednak widok pięknego mięska aż wołał - zrób mnie.
Jesienią jesteśmy w dużym stopniu narażeni na różnego rodzaju infekcje dlatego warto o tej porze roku włączyć do swojej diety sporą ilość witaminy C. Seler naciowy zawiera jej dwa razy więcej niż owoce cytrusowe, dlatego proponuję Wam dzisiaj pastę do chleba z dodatkiem bogatego w witaminy i minerały selera.
Znudziły nam się już gotowe wędliny, więc postanowiłam coś upiec. Boczek wyszedł przepyszny. Miał jedną tylko wadę było go zbyt mało. Następnym razem kupię go więcej. Przepis mój własny.
To świetna propozycja na domową wędlinę i pomimo, że schab jest jaki jest - mięsko jest naprawdę soczyste i nie wiórowate. Dla mnie idealnie komponuje się kleksem dobrej musztardy, która podkreśla delikatny smak mięsa. Polecam!
Naleśniki z dynią na ostro to przepis, który przygotowałam z okazji gotowania na placu Nowym w Krakowie podczas spotkania Krakowskim Targiem (...). Naleśniki mimo, że krojone na 2 lub 3 części rozeszły się migiem i kilka osób prosiło o przepis na blogu, tak więc jest i przepis
Ten deser z mango, tak zasmakował moim chłopakom, że musiałam im obiecać, iż szybko go powtórzę. Rzeczywiście przyznaję, deser grzechu warty;) Można zjeść go każdą ilość. Lekka, puszysta, kremowa masa, przełożona orzeźwiającymi warstwami, soczystego mango i brzoskwini.
Honeycomb to moim zdaniem taki odpowiednik czekolady z bąbelkami- z tym, że pachnący karmelem i absolutnie karmelkowo-twardy. To taki cukiereczek, pachnąca toffi tafla, która po połamaniu tworzy nieregularne miodowe kawałki.
Ziemniaki duchesse pochodzą z kuchni francuskiej, a w Polsce spotkać je można także pod nazwami ziemniaki księżniczki, ziemniaki księżnej lub po prostu dufinki – i ta ostatnia nazwa wydaje mi się najbardziej urocza :) Zapieczone rozetki to naprawdę fajny sposób na eleganckie podanie ziemniaków w trochę mniej tradycyjnej, za to odświętnej wersji.
Uwielbiam tego typu, suszone mięsiwko i szynki. Nie ma z nimi wiele zachodu, wymagają tylko kilku- kilkunastu wolnych dni do całkowitego dojrzenia. Schab z pończochy ma świetny kolor i jeszcze lepszy smak. W konsystencji przypomina mi polędwicę łososiową, szynkę parmeńską lub włoskie proscutto.
Tym razem moja propozycja na pyszny deser, podwieczorek lub lekkie obiadowe danie na słodko to chrupiące, złociste, owocowe półksięzyce polane ciepłym miodem z dodatkiem skórki pomarańczowej
Ostatnio przypomniałam sobie przepis na ciecierzycę pieczoną z ostrymi przyprawami, potem zobaczyłam zdjęcie na FB na profilu Berniki i tak dzisiaj o poranku zrobiłam ostrą ciecierzycę, czyli zdrową przekąskę. Polecam serdecznie !
Paprykarz szczeciński każdy zna, nie każdy jednak lubi jego "puszkową" wersję. Wiadomo. Domowe wersje wszystkiego są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Polecam gorąco!
Bardzo lubię klasyczną galaretę wieprzową. Kiedyś nie wyobrażałem sobie galarety bez wieprzowych nóżek. Teraz robię bez i też jest dobra, a przy tym, może mi się tylko tak wydaje mniej tłusta
Sceptyczna byłam patrząc na połączenie twarogu i piwa i jeszcze smarowania tym chleba... Okazało się jednak, że całość smakuje bardzo ciekawie. Jest w tej paście coś, co sprawia, że jest ona smaczna - i na pewno ma w tym swój udział ostra papryka i cebulka ;)