Chciałam zrobić honeycomb na miodzie i maśle, ale gdzieś po drodze musiałam popełnić błąd (nawet wiem, gdzie - masa była zbyt mało skarmelizowana w momencie dodania sody), bo smakołyk okazał się nie taki w konsystencji, jaki miał się okazać. To nie znaczy, że jest gorszy. Jest po prostu krówkowy, ciągnący. A sam środeczek ma odrobinę chrupiący. W sumie fajnie wyszło, tylko że dla NieAlergika.
Jeśli lubicie owsiankę, ale nie macie pomysłu jak ją zmienić, urozmaicić - to ten przepis jest dla Was. Zapiekana owsianka zyskuje kremową konsystencję i chrupiący wierzch.
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na regionalny przysmak- ciasto drożdżowe z farszem z kaszy gryczanej i ziemniaków. Ten wypiek moja mama zapamiętała z dzieciństwa dlatego razem z nią postanowiłam go odtworzyć. Chociaż przygotowanie piroga jest pracochłonne to zapewniam, że smak jest zachwycający.
A tak - sernik na zimno. Ale inne smaki. Podajemy go na imprezach jako zakąska , na śniadanie jako obkład do bułeczki , albo jak chcemy z rączki tez smakuje super.
Obecnie w mojej codziennej diecie musi być bardzo dużo surowych warzyw, które mają niski indeks glikemiczny. Myślę, że z czasem pojawi się więcej przepisów na takie typu dania, bo sytuacja, w której się znalazłam to wymusza.