Schab w 10 minut
To kolejny pomysł na domową wędlinę od Joli. Po szynce z pończochy, która okazała się hitem tej jesieni (mój brat, który jest bardzo oszczędny w pochwałach, uznał ją za rewelacyjną) przyszła kolej na schab w 10 minut. To świetna propozycja na domową wędlinę i pomimo, że schab jest jaki jest - mięsko jest naprawdę soczyste i nie wiórowate.
Dla mnie idealnie komponuje się kleksem dobrej musztardy, która podkreśla delikatny smak mięsa.
Polecam!
Schab w 10 minut
SKŁADNIKI:
- 3 litrów wody
- 3 łyżki majonezu
- 6 łyżek soli
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- schab (w przepisie jest 1,5 kg mój kawałek był nieco mniejszy)
Po 6 godzinach garnek postawić na kuchence i analogicznie do poprzedniego dnia gotować 5 minut od momentu kiedy wywar zacznie wrzeć. Kuchenkę wyłączyć i znowu odstawić do wystudzenia. Mięso w wywarze powinno stać przynajmniej 6 godzin.
Po tym czasie wyjąć z zalewy, wytrzeć nadmiar wody ręcznikiem papierowym i serwować na kanapkę. * po przestudzeniu garnek z zalewą i mięsem schować do lodówki Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: