Jabłka w pomarańczowym cieście

Jabłka w pomarańczowym  cieście

Zdjęcie - Jabłka w pomarańczowym  cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tym razem moja propozycja na pyszny deser, podwieczorek lub lekkie obiadowe danie na słodko to chrupiące, złociste, owocowe półksięzyce polane ciepłym miodem z dodatkiem skórki pomarańczowej. Zdjęcie - Jabłka w pomarańczowym  cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Cząstki soczystych jabłek w delikatnym naleśnikowym cieście z mocnym
pomarańczowym akcentem . Odrobina miodu i skórki pomarańczowej stanowi pyszne wykończenie całości.

Składniki:

  • 4-5 jabłek
  • sok z 1 pomarańczy
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • kilka kropli esencji pomarańczowej
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

oraz
skórka z pomarańczy
kilka łyżek miodu

Wykonanie:
Zdjęcie - Jabłka w pomarańczowym  cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
-Jabłka obrać i pokroić w półksiężyce.Skropić sokiem z pomarańczy.
-Skórkę pomarańczową /umytą i wyparzoną/ pokroić w cieniutkie paseczki i zagotować w małej ilości wody.Przecedzić, osuszyć i połączyć z lekko podgrzanym miodem miodem.

-Mąkę połączyć ze śmietaną i żółtkami. Dodać szczyptę soli ,mleko, aromat i wyrobić drewnianą łyżką.
-Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem.
-Rozgrzać olej.
-Cząstki jabłek wbijać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na patelnię z olejem.
-Smażyć na jasnozłoty kolor.
- Odsączyć na ręczniku papierowym.
-Gotowe jabłka w cieście przełożyć na półmisek i polać ciepłym miodem.
-Udekorować skórką i plasterkami pomarańczy.

Zdjęcie - Jabłka w pomarańczowym  cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jabłka w pomarańczowym  cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jabłka w pomarańczowym  cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jabłka w pomarańczowym  cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów