Jabłka w pomarańczowym cieście
 
              
 
 Tym razem moja propozycja na pyszny deser, podwieczorek lub lekkie obiadowe danie na słodko to chrupiące, złociste, owocowe półksięzyce polane ciepłym miodem z dodatkiem skórki pomarańczowej.  
 
 Cząstki soczystych jabłek w delikatnym naleśnikowym cieście z mocnym
 pomarańczowym akcentem . Odrobina miodu i skórki pomarańczowej stanowi pyszne wykończenie całości.
Składniki:
- 4-5 jabłek
- sok z 1 pomarańczy
- 200 g mąki pszennej
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mleka
- 2 jajka
- kilka kropli esencji pomarańczowej
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
oraz 
 skórka z pomarańczy
 kilka łyżek miodu 
 
 Wykonanie:
  
 
 -Jabłka obrać i pokroić w półksiężyce.Skropić sokiem z pomarańczy.
 -Skórkę pomarańczową /umytą i wyparzoną/ pokroić w cieniutkie paseczki i zagotować w małej ilości wody.Przecedzić, osuszyć i połączyć z lekko podgrzanym miodem miodem.
 
 -Mąkę połączyć ze śmietaną i żółtkami. Dodać szczyptę soli ,mleko, aromat i wyrobić drewnianą łyżką.
 -Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem.
 -Rozgrzać olej.
 -Cząstki jabłek wbijać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na patelnię z olejem.
 -Smażyć na jasnozłoty kolor.
 - Odsączyć na ręczniku papierowym.
 -Gotowe jabłka w cieście przełożyć na półmisek i polać ciepłym miodem.
 -Udekorować skórką i plasterkami pomarańczy.
 
 
 
  
  
 
 
            