Klasyczne knedle czeskie (knedliki)

Przychodzi ten czas, kiedy zamiast na sałatkę, częściej mam ochotę na gęste zupy, sosy, kluski… Takie jesienno-zimowe jedzenie, może nie najlżejsze, za to jakie pyszne!

Zdjęcie - Klasyczne knedle czeskie (knedliki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do tej kategorii zaliczają się zdecydowanie knedliki. Miałam pewne obawy przed ich samodzielnym robieniem, ale okazały się kompletnie niesłuszne! To prościzna, a efekt- więcej niż doskonały! Zakochałam się w knedlach na nowo, a co więcej okazało się, że mogę je bez przeszkód robić we własnej kuchni. Nawet codziennie ;)

Zdjęcie - Klasyczne knedle czeskie (knedliki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis znalzałam na blogu Kaczodajnia. Autroka powołuje się na mieszkającą w Czechach ciocię, więc bez dwóch zdań jej zaufałam!

Zdjęcie - Klasyczne knedle czeskie (knedliki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Klasyczne knedle czeskie (knedliki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Klasyczne knedle czeskie (knedliki)

Agata, 23 września 2013

Zdjęcie - Klasyczne knedle czeskie (knedliki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka krupczatka - 500 g
  • jajko - 2 szt
  • mleko - 300 ml
  • drożdże - 20 g
  • sól - do smaku, duża szczypta
  • cuker - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzej, dodaj do niego cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ze wszystkich składnikó wyrób elastyczne ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 4 porcje, z każdej uformuj kształt knedla (małej bagietki).

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, gotuj knedle ok. 10 minut. Najlepiej pojedynczo, rosną w trkacie gotowania, trzeba uważać, żeby się nie posklejały. Podawaj z od razu z sosem, lub odsmażone na maśle.

Gorące kndele najwygodniej kroi się za pomocą zwykłej nitki. Należy poprowadzić ją pod spodem knedla i zaciągnąc nad nim.

Przepisy z tych kategorii

Wafle z mlekiem w proszku i bakaliami
2

Wafle z mlekiem w proszku i ba…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowy budyń
1

Domowy budyń

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cytrynowe rafaello na herbatnikach
1

Cytrynowe rafaello na herbatni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kinder country
1

Ciasto kinder country

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto karmelek
4

Ciasto karmelek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Budyń czekoladowy z frużeliną wiśniową
2

Budyń czekoladowy z frużeliną…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Kokosowa botwinka

Kokosowa botwinka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Gofry na maślance
2

Gofry na maślance

Beti Beti
kruche babeczki

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa z botwinki z fasolą i ziemniakami
3

Zupa z botwinki z fasolą i zie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą
1

Pieczone bataty ze szparagami…

food² food²
Food Square

Babeczki z kawałkami czekolady
1

Babeczki z kawałkami czekolady

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty