Klasyczne knedle czeskie (knedliki)

Klasyczne knedle czeskie (knedliki)

Przychodzi ten czas, kiedy zamiast na sałatkę, częściej mam ochotę na gęste zupy, sosy, kluski… Takie jesienno-zimowe jedzenie, może nie najlżejsze, za to jakie pyszne!

Zdjęcie - Klasyczne knedle czeskie (knedliki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do tej kategorii zaliczają się zdecydowanie knedliki. Miałam pewne obawy przed ich samodzielnym robieniem, ale okazały się kompletnie niesłuszne! To prościzna, a efekt- więcej niż doskonały! Zakochałam się w knedlach na nowo, a co więcej okazało się, że mogę je bez przeszkód robić we własnej kuchni. Nawet codziennie ;)

Zdjęcie - Klasyczne knedle czeskie (knedliki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis znalzałam na blogu Kaczodajnia. Autroka powołuje się na mieszkającą w Czechach ciocię, więc bez dwóch zdań jej zaufałam!

Zdjęcie - Klasyczne knedle czeskie (knedliki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Klasyczne knedle czeskie (knedliki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Klasyczne knedle czeskie (knedliki)

Agata, 23 września 2013

Zdjęcie - Klasyczne knedle czeskie (knedliki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Mleko lekko podgrzej, dodaj do niego cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ze wszystkich składnikó wyrób elastyczne ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 4 porcje, z każdej uformuj kształt knedla (małej bagietki).

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, gotuj knedle ok. 10 minut. Najlepiej pojedynczo, rosną w trkacie gotowania, trzeba uważać, żeby się nie posklejały. Podawaj z od razu z sosem, lub odsmażone na maśle.

Gorące kndele najwygodniej kroi się za pomocą zwykłej nitki. Należy poprowadzić ją pod spodem knedla i zaciągnąc nad nim.

Kategorie przepisów