Pasta piwna

Pasta piwna

Śmiejemy się z anegdoty o Rosjanach, którzy smarują chleb zamrożoną wódką, a tymczasem u naszych południowych sąsiadów istnieje coś takiego jak pasta piwna do chleba ;) Słowo daję, chyba nikt nie odbierze Czechom korony największych piwoszów na świecie. Gulasz piwny to przy tym pikuś.
Nie powiem, bo sceptyczna byłam patrząc na połączenie twarogu i piwa i jeszcze smarowania tym chleba... Okazało się jednak, że całość smakuje bardzo ciekawie. Jest w tej paście coś, co sprawia, że jest ona smaczna - i na pewno ma w tym swój udział ostra papryka i cebulka ;) Warto było spróbować tak niecodziennego śniadania.

Zdjęcie - Pasta piwna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PASTA PIWNA
250g twarogu,
4 łyżki miękkiego masła,
½ szklanki jasnego piwa,
½ małej cebulki,
kawałek papryczki chili lub szczypta ostrej papryki w proszku,
odrobina kminku (użyłam sproszowanego),
sól i pieprz

Twaróg dokładnie rozetrzeć z masłem i piwem. Dodać drobno posiekaną cebulę i papryczkę, doprawić do smaku kminkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Pasta po przygotowaniu jest rzadka, tężeje po kilku godzinach w lodówce. Najlepiej przygotować ją poprzedniego dnia wieczorem i włożyć do lodówki na całą noc, aby smaki się „przegryzły”.


(przepis z blogu Margot)


Zdjęcie - Pasta piwna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów