Ziemniaki duchesse
Ziemniaki duchesse pochodzą z kuchni francuskiej, a w Polsce spotkać je można także pod nazwami ziemniaki księżniczki, ziemniaki księżnej lub po prostu dufinki – i ta ostatnia nazwa wydaje mi się najbardziej urocza :) Zapieczone rozetki to naprawdę fajny sposób na eleganckie podanie ziemniaków w trochę mniej tradycyjnej, za to odświętnej wersji. Stanowią piękną ozdobę każdej potrawy, zwłaszcza pieczonych mięs. Polecam wypróbować :)
ZIEMNIAKI DUCHESSE
1kg ziemniaków,
1 jajko,
2 żółtka,
7-10 łyżek mleka,
2 solidne łyżki masła,
sól i pieprz,
gałka muszkatołowa
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić, by odparowały. Następnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. Dodać masło, jajko, 1 żółtko, szczyptę soli i pieprzu, odrobinę startej gałki muszkatołowej i 5-7 łyżek mleka. Dokładnie wymieszać. Ilość mleka zależy od tego, jak sypkie są ziemniaki.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać ze szprycy kopczyki-rozetki.
Drugie żółtko rozrobić z 2-3 łyżkami mleka i posmarować nimi ziemniaczane rozetki.
Piec w 200 stopniach około 20 minut, aż ziemniaki będą zarumienione.