Deser w paski z mango
Ten deser z mango, tak zasmakował moim chłopakom, że musiałam im obiecać, iż szybko go powtórzę.
Rzeczywiście przyznaję, deser grzechu warty;)
Można zjeść go każdą ilość.
Lekka, puszysta, kremowa masa, przełożona orzeźwiającymi warstwami, soczystego mango i brzoskwini.
Pyszności!
Składniki (na ok. 3 spore porcje):
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 200ml śmietany 30%
- 1 -2 dojrzałe owoce mango
- 2 duże brzoskwinie
- 2 łyżki cukru pudru (można zastąpić np. miodem)
- 1 łyżka soku z cytryny
Śmietanę ubić na sztywno.
Dodać cukier puder i jogurt.
Bardzo delikatnie wymieszać, żeby całość nie straciła na puszystości.
Mango i brzoskwinie obrać, wyjąć pestki.
Wrzucić do blendera, dodać sok z cytryny.
Owoce zmiksować na gładką masę.
Deser rozkładać warstwami, najlepiej w wysokich szklankach.
Na dnie masę śmietanowo- jogurtową.
Na masę wyłożyć warstwę zmiksowanych owoców.
Dalej postępować tak samo jak powyżej, tworząc kolejne warstwy, aż do wyczerpania się składników.
Deser włożyć na kilka godzin do lodówki.
Podawać schłodzony.