Ciecierzyca pieczona – zdrowa przekąska
Ciecierzyca pieczona to inaczej cieciorka, to roślina z bobowatych, ale znana bardziej jako rodzaj grochu, gdyż smak ma podobny. Ja ciecierzycę poznałam kilkanaście lat temu jak w jednym z barów sałatkowych podawali z nią sałatkę. Oj, pyszna ona była. A teraz ciecierzycę często i ja dodaje do sałatek, robię hummus. Ostatnio przypomniałam sobie przepis na ciecierzycę pieczoną z ostrymi przyprawami, potem zobaczyłam zdjęcie na FB na profilu Berniki i tak dzisiaj o poranku zrobiłam ostrą ciecierzycę, czyli zdrową przekąskę. Polecam serdecznie !
Ciecierzyca pieczona – zdrowa przekąska
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżka oliwy z pestek winogron
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 suszona papryczka chili
- sól z pieprzem w młynku
Ciecierzycę odsączyć z zalewy z puszki, dodać oliwę i wymieszać. W moździerzu rozdrobnić przyprawy, doprawić solą z pieprzem. Dodać do ciecierzycy porządnie wymieszać.
Ja swoją upiekłam w Air Fryer Philipsa ( 10 min, 180 C ). Ale polecam też upieczenie w piekarniku 180 C ale pewnie koło 30 – 35 minut, ma być lekko podsuszona i chrupiąca.
A jedząc ciecierzycę tak fajnie wypala ci język i jest o wiele bardziej zdrowsza niż chipsy i inne paskudne ;) przekąski.