Pasta do chleba z wędzonego kurczaka i selera naciowego
Jesienią jesteśmy w dużym stopniu narażeni na różnego rodzaju infekcje dlatego warto o tej porze roku włączyć do swojej diety sporą ilość witaminy C. Seler naciowy zawiera jej dwa razy więcej niż owoce cytrusowe, dlatego proponuję Wam dzisiaj pastę do chleba z dodatkiem bogatego w witaminy i minerały selera.
Ilość porcji – 2
Czas wykonania – 20 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1 udko wędzonego kurczaka bez skóry
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mała cebula pokrojona w piórka
- ½ łyżki masła
- ½ łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. grecki)
- ½ łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- mięso oddzielamy od kości
- seler kroimy na 3-4 kawałki
- jajka kroimy w drobną kosteczkę
- cebulkę podsmażamy na maśle na złoty kolor
- do melaksera wrzucamy mięso, cebulę oraz seler, mielimy
- do masy dodajemy jajka, jogurt i majonez, mieszamy
- całość doprawiamy solą i pieprzem
Inne propozycje:
Pasta jajeczna z rzodkiewką, rzeżuchą i chrzanem
Pasta do chleba z fasoli i suszonych pomidorów