Szynka z pończochy

Ten przepis jakiś czas temu wypatrzyłam na blogu Joli. Podchodziłam do niego z dużą rezerwą, bo kto widział surowe mięso wieszać w kuchni w temperaturze pokojowej? Jednak widok pięknego mięska aż wołał - zrób mnie. Za każdym razem będąc u niej na blogu zaglądałam, żeby popatrzeć na to cudo i zawsze kusiło strasznie.
W końcu się odważyłam... Potem jeszcze były konsultacje u Joli i zapewnienia, że się uda.
Udało się i to jak. Już wiem, że ta pozycja na stałe wejdzie do naszej kuchni.
Wędlina jest przepyszna.
Zdjęcie - SZYNKA Z POŃCZOCHY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Szynka z pończochy SKŁADNIKI:

  • 1,2-1,5 kg szynki wieprzowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/2 łyżki soli peklowej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu (grubo mielony)

Mięso opłukać i dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Dokładnie obtoczyć w cukrze. Przełożyć do naczynia (może być miska - ja wykorzystałam naczynie żaroodporne) i odstawić do lodówki na 36 godzin.
Po tym czasie mięso dokładnie opłukać i wytrzeć ręcznikiem. Obtoczyć w mieszance soli. Mięso ułożyć w tym samym naczyniu i odstawić na kolejne 36 godzin.
Zarówno leżakowanie w cukrze jak i soli wyciąga z mięsa bardzo dużo płynu, który należy wylać.
Mięso dokładnie opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym i natrzeć mieszanką przypraw (rozgnieciony czosnek, majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz pieprz. Kolejny raz wkładamy mięso do lodówki na 36 godzin.


Mięso przełożyć do pończochy i powiesić w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu. Mięso powinno wisieć 4 doby.
Gotową wędlinę należy kroić w bardzo cieniutkie plasterki.

Reakcje:

Przepisy z tych kategorii

Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze
6

Szynka peklowana pieczona w ni…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Wędlina ziołowo – cytrynowa
9

Wędlina ziołowo – cytrynowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Rolada z szynki z farszem z białej kiełbasy
2

Rolada z szynki z farszem z bi…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Szynka z czeskiego szynkowaru
14

Szynka z czeskiego szynkowaru

Laura Laura
Cafe Babilon

Karkówka wolno pieczona z czosnkiem i majerankiem

Karkówka wolno pieczona z czos…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pieczona szynka
1

Pieczona szynka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Keks z rodzynkami w rumie

Keks z rodzynkami w rumie

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasteczka Renifery
2

Ciasteczka Renifery

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Aromatyczny bulion grzybowy z grzybowymi uszkami
1

Aromatyczny bulion grzybowy z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pieczona szynka
1

Pieczona szynka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Fasola pieczona z jabłkami, żurawiną i wędzonymi śliwkami

Fasola pieczona z jabłkami, żu…

food² food²
Food Square

Piernik z kremem i powidłem śliwkowym
1

Piernik z kremem i powidłem śl…

Beti Beti
kruche babeczki