Schab z pończochy
Przygotowania świąteczne idą pełną parą.
To bardzo dobry czas na przygotowanie schabu z pończochy.
Tak przygotowana, domowa wędlina, będzie doskonałym pomysłem na świąteczny stół.
Uwielbiam tego typu, suszone mięsiwko i szynki.
Nie ma z nimi wiele zachodu, wymagają tylko kilku- kilkunastu wolnych dni do całkowitego dojrzenia.
Schab z pończochy ma świetny kolor i jeszcze lepszy smak.
W konsystencji przypomina mi polędwicę łososiową, szynkę parmeńską lub włoskie proscutto.
Składniki:
- ok. 1 kg schabu bez kości
- 40g soli
- 2 łyżki cukru
- 0. 5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- 0. 5 łyżeczki papryki
- 1 łyżka tymianku
- 4 liście laurowe
- 6 ziel angielskich
- 4 ząbki czosnku (roztartych)
Mięso dokładnie umyć.
Wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Schab natrzeć przyprawami.
Włożyć do naczynia.
Schować na 4 dni do lodówki.
2 razy dziennie wylewać wytwarzające się soki.
Po 4 dniach, mięso włożyć do pończochy.
Zawiązać ją i zawiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu.
Schab suszyć ok. 5 dni.
Po 5 dniach schab wyciągnąć z pończochy, włożyć do lodówki do schłodzenia.
Wędlinę podawać pokrojoną w bardzo cienkie plastry.