Schab z pończochy

Schab z pończochy

Zdjęcie - Schab z pończochy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowania świąteczne idą pełną parą.
To bardzo dobry czas na przygotowanie schabu z pończochy.
Tak przygotowana, domowa wędlina, będzie doskonałym pomysłem na świąteczny stół.

Uwielbiam tego typu, suszone mięsiwko i szynki.
Nie ma z nimi wiele zachodu, wymagają tylko kilku- kilkunastu wolnych dni do całkowitego dojrzenia.

Schab z pończochy ma świetny kolor i jeszcze lepszy smak.
W konsystencji przypomina mi polędwicę łososiową, szynkę parmeńską lub włoskie proscutto.

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu bez kości
  • 40g soli
  • 2 łyżki cukru
  • 0. 5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 0. 5 łyżeczki papryki
  • 1 łyżka tymianku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziel angielskich
  • 4 ząbki czosnku (roztartych)

Mięso dokładnie umyć.
Wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Schab natrzeć przyprawami.
Włożyć do naczynia.
Schować na 4 dni do lodówki.
2 razy dziennie wylewać wytwarzające się soki.
Po 4 dniach, mięso włożyć do pończochy.
Zawiązać ją i zawiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu.
Schab suszyć ok. 5 dni.
Po 5 dniach schab wyciągnąć z pończochy, włożyć do lodówki do schłodzenia.
Wędlinę podawać pokrojoną w bardzo cienkie plastry.


Zdjęcie - Schab z pończochy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Schab z pończochy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Schab z pończochy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Schab z pończochy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Schab z pończochy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Schab z pończochy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Schab z pończochy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów