Domowy paprykarz szczeciński
Paprykarz szczeciński każdy zna, nie każdy jednak lubi jego "puszkową" wersję. Wiadomo. Domowe wersje wszystkiego są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Polecam gorąco!
Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach w sobie własnym, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 100g ryżu bosmati, 1/2 czerwonej papryki, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego, pieprz świeżo mielony, sól, papryka ostra i słodka mielona do smaku, 1 łyżeczka cukru (ewentualnie), 1 łyżka oliwy
Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę, czosnek i paprykę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, paprykę i czosnek. Dodajemy odsączonego z wody tuńczyka z puszki, mieszamy, dodajemy koncentrat i przyprawy. Na koniec wszystko łączymy z ryżem, dokładnie mieszając, ewentualnie doprawiamy.