Szarlotka z kisielową pianą i chrupiącą kruszonką
- SKŁADNIKI:
- ( blacha 28x24 cm )
- CIASTO:
- * mąka - 3 szklanki
- * margaryna - 250 g
- * cukier - 4 łyżki
- * żółtko - 5 szt
- * proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
- * cukier wanilinowy - 2 łyżki
- NADZIENIE:
- * jabłka - 1 kg
- PIANA KISIELOWA :
- * cukier - 3/4 szkl
- * kisiel brzoskwiniowy - 1 op
- * białko - 5 szt
Jesień od zawsze kojarzyła mi się z szarlotkami.
A szarlotki od zawsze z odwiedzinami u babci.
Tym babcinym co prawda nie udało mi się dorównać , ale z wielką przyjemnością zgłębiam tajniki wypiekania najlepszych szarlotek.
Częstowałam Was już Szarlotką Mamy
Królewską szarlotką z bitą śmietaną
i taką Ucieraną na maślance.
Dziś mam dla Was kolejną , przepyszną wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki , którą wręcz uwielbiam!
Łatwe … szybkie … i jak zawsze niesamowicie smaczne!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
CIASTO :
Mąkę , margarynę , 4 łyżki cukru , cukier wanilinowy , proszek do pieczenia i żółtka dokładnie razem siekamy i wyrabiamy ciasto.
1/3 ciasta wkładamy do mrożenia.
Resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posypujemy po całości odrobiną bułki tartej i układamy obrane i pokrojone w ósemkę jabłka ( lub w cienkie plasterki ).
PIANA KISIELOWA :
Białka ubijamy na sztywno , pod koniec powoli dodając cukier i kisiel.
Delikatnie wylewamy na jabłka.
Na wierzch ścieramy zamrożoną resztę ciasta.
Pieczemy w nagrzanym na 190C piekarniku przez ok. 40 – 45 minut.
Zostawiamy do ostudzenia.
Posypujemy cukrem pudrem!
Smacznego!