Szarlotka z kisielową pianą i chrupiącą kruszonką

Szarlotka z kisielową pianą i chrupiącą kruszonką
  • SKŁADNIKI:
  • ( blacha 28x24 cm )
  • CIASTO:
  • * mąka - 3 szklanki
  • * margaryna - 250 g
  • * cukier - 4 łyżki
  • * żółtko - 5 szt
  • * proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • * cukier wanilinowy - 2 łyżki
  • NADZIENIE:
  • * jabłka - 1 kg
  • PIANA KISIELOWA :
  • * cukier - 3/4 szkl
  • * kisiel brzoskwiniowy - 1 op
  • * białko - 5 szt

 

Jesień od zawsze kojarzyła mi się z szarlotkami.

A szarlotki od zawsze z odwiedzinami u babci.

Tym babcinym co prawda nie udało mi się dorównać , ale z wielką przyjemnością zgłębiam tajniki wypiekania najlepszych szarlotek.

Częstowałam Was już Szarlotką Mamy

Szarlotką z czekoladą

Szarlotką z waniliową bezą

Królewską szarlotką z bitą śmietaną

i taką Ucieraną na maślance.

Dziś mam dla Was kolejną , przepyszną wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki , którą wręcz uwielbiam!

Łatwe … szybkie … i jak zawsze niesamowicie smaczne!

 

Zdjęcie - Szarlotka z kisielową pianą i chrupiącą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

CIASTO :

Mąkę , margarynę , 4 łyżki cukru , cukier wanilinowy , proszek do pieczenia i żółtka dokładnie razem siekamy i wyrabiamy ciasto.

1/3 ciasta wkładamy do mrożenia.

Resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Posypujemy po całości odrobiną bułki tartej i układamy obrane i pokrojone w ósemkę jabłka ( lub w cienkie plasterki ).

PIANA KISIELOWA :

Białka ubijamy na sztywno , pod koniec powoli dodając cukier i kisiel.

Delikatnie wylewamy na jabłka.

Na wierzch ścieramy zamrożoną resztę ciasta.

Pieczemy w nagrzanym na 190C piekarniku przez ok. 40 – 45 minut.

Zostawiamy do ostudzenia.

Posypujemy cukrem pudrem!

Smacznego!

Zdjęcie - Szarlotka z kisielową pianą i chrupiącą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Szarlotka z kisielową pianą i chrupiącą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów