Kushari / Kuszari

Kushari / Kuszari
  • SKŁADNIKI :
  • ( 4 porcje )
  • * makaron ( 2 rodzaje ) - 500 g
  • * soczewica - 100 g
  • * ciecierzyca - 100 g
  • * ryż - 100 g

  • SOS :
  • * pomidory w puszce - 400 g
  • * sól , pieprz , cukier
  • * czosnek - 3 ząbki
  • * cebula - 2 szt
  • DODATKOWO :
  • * oliwa

 

Kushari / kuszari jest to jedna z najpopularniejszych potraw w Egipcie.

Potrawa z ryżu , makaronu , smażonej cebuli , ciecierzycy , soczewicy i ostrego sosu pomidorowego .

Można ją kupić od każdego ulicznego sprzedawcy w Egipcie … i tak naprawdę grzechem byłoby nie spróbować choć raz!

Jest to danie nie tylko smaczne , ale i niezwykle pożywne – śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad!

U mnie kushari na pewno będzie częściej gościło w kuchni.

Spróbujcie …

I rozkoszujcie się kuchnią arabską.

Zdjęcie - Kushari / Kuszari - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Makarony gotujemy al dente / odcedzamy.

Przepłukaną soczewicę i ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Ryż kotujemy na sypko.

SOS:

Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą , doprawiamy solą , pieprzem i łyżeczką cukru.

Dusimy na bardzo wolnym ogniu.

Osobno podsmażamy na oliwie drobno posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę.

Dodajemy do sosu i dusimy ok. 20 minut , co jakiś czas mieszając.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

CAŁOŚĆ:

Nakładamy makaron , na to ryż , soczewicę zmieszaną z ciecierzycą i obficie polewamy gorącym sosem.

Smacznego!

Zdjęcie - Kushari / Kuszari - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów