Kushari / Kuszari
- SKŁADNIKI :
- ( 4 porcje )
- * makaron ( 2 rodzaje ) - 500 g
- * soczewica - 100 g
- * ciecierzyca - 100 g
- * ryż - 100 g
SOS :- * pomidory w puszce - 400 g
- * sól , pieprz , cukier
- * czosnek - 3 ząbki
- * cebula - 2 szt
- DODATKOWO :
- * oliwa
Kushari / kuszari jest to jedna z najpopularniejszych potraw w Egipcie.
Potrawa z ryżu , makaronu , smażonej cebuli , ciecierzycy , soczewicy i ostrego sosu pomidorowego .
Można ją kupić od każdego ulicznego sprzedawcy w Egipcie … i tak naprawdę grzechem byłoby nie spróbować choć raz!
Jest to danie nie tylko smaczne , ale i niezwykle pożywne – śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad!
U mnie kushari na pewno będzie częściej gościło w kuchni.
Spróbujcie …
I rozkoszujcie się kuchnią arabską.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Makarony gotujemy al dente / odcedzamy.
Przepłukaną soczewicę i ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Ryż kotujemy na sypko.
SOS:
Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą , doprawiamy solą , pieprzem i łyżeczką cukru.
Dusimy na bardzo wolnym ogniu.
Osobno podsmażamy na oliwie drobno posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę.
Dodajemy do sosu i dusimy ok. 20 minut , co jakiś czas mieszając.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
CAŁOŚĆ:
Nakładamy makaron , na to ryż , soczewicę zmieszaną z ciecierzycą i obficie polewamy gorącym sosem.
Smacznego!