Wołowina z soczewicą
przepis:
.
0,5 kg wołowiny
0,5 szklanki zielonej soczewicy
2 marchewki
5-10 dag wędzonego boczku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 listki laurowe
sól, pieprz, chili
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
2 łyżki oleju
Wołowinę opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.
Marchew obrać, opłukać, pokroić w krążki.
Soczewicę opłukać.
Cebule pokroić, zeszklić na oleju, dodać mięso i podsmażyć.
Mięso podlać wodą, dodać sól, pieprz, rozmaryn, listki laurowe i dusić.
W razie potrzeby mięso podlewać wodą.
Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać marchew i soczewicę. Gotować jeszcze ok 30 min aż soczewica i marchew będą miękkie.
Na koniec dodać przecier pomidorowy i jeszcze raz zagotować.