Zrazy wieprzowe z grzybami leśnymi

Zrazy wieprzowe z grzybami leśnymi
Wszelkie zrazy i roladki wymagają więcej poświęcenia niż zwykłe schabowe, czy gulasze. Sprawdzają się natomiast podczas wszelkich uroczystości i świąt. Łatwo je podać, świetnie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Długie duszenie sprawia, że mięso niemal rozpływa się w ustach, a sos… Sos jest bajeczny i jeszcze grzyby, które całej potrawie nadają odświętnego charakteru.

Zdjęcie - Zrazy wieprzowe z grzybami leśnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z reguły częściej wybieram potrawy bezmięsne. Ot, takie upodobania, nic związanego z ideologią wegetarianizmu. Jednak jeśli są to takie zrazy, trudno jest mi się oprzeć, by choć nie spróbować odrobiny. To chyba wszystko przez te grzyby, które z racji tego, że nie wymyślono wciąż jak je hodować, są produktem głównie sezonowym. Zawsze pamiętam, by jesienią zamrozić sporą porcję do wykorzystania właśnie w okresie świątecznym.

Do zrazów polecam tradycyjnie, kaszę gryczaną. Moja mama gotuje ją w święta do swojej ulubionej zupy i choć za samą zupą nie przepadam, podkradam kaszę do swoich zrazów. Tak smakują najlepiej.

Zdjęcie - Zrazy wieprzowe z grzybami leśnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: 2-2,5h

Ilość porcji: ok. 8

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny (szynka, nieposzarpana łopatka)
  • 300g grzybów
  • 150g cebuli
  • 100g marchwi
  • 40ml oleju Kujawskiego ze smakiem z ziołami, czosnkowego
  • Gałązka świeżego rozmarynu
  • 20g mąki
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • Liść laurowy
  • 2-3 ziarna jałowca
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  • Połowę cebuli i grzyby dowolnie pokroiłam. Garść grzybów odłożyłam do sosu.
  • Na łyżce oleju zeszkliłam cebulę, dodałam grzyby i całość podsmażyłam. Doprawiłam i odstawiłam, by lekko przestygło.
  • Mięso pokroiłam w plastry i rozbiłam dość cienko tłuczkiem.
  • Płaty mięsa oprószałam pieprzem, układałam grzyby i zwijałam w roladki. Spięłam szpilką. Można też związać bawełnianą nicią.
  • Zrazy obtoczyłam lekko w mące i obsmażyłam w garnku z dwoma łyżkami oleju czosnkowego do zrumienienia.
  • Mięso podlałam szklanką wody, dodałam przyprawy, resztę cebuli i grzybów oraz marchew i dusiłam na wolnym ogniu do miękkości. W razie potrzeby uzupełniałam płyn w garnku.
  • Przed końcem duszenia doprawiłam do smaku.

Porady:

  • By uniknąć porozrywania mięsa w trakcie rozbijania, umieść je pomiędzy warstwą folii spożywczej.

Kategorie przepisów