Ryba w kubańskim stylu

Ryba w kubańskim stylu

Fajny i ciekawy przepis na rybę duszoną w aromatycznym sosie pomidorowym. Oliwki i kapary dodają potrawie wyrazistości, a chili odrobiny pikanterii. Potrawa ta jest nie tylko smaczna i łatwa do przygotowania, ale także niskokaloryczna, a przy tym pełnowartościowa. Po prostu same zalety :) Idealna na lekki i szybki obiad!

Zdjęcie - Ryba w kubańskim stylu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
RYBA W KUBAŃSKIM STYLU
(2 porcje)
2 filety po ok. 250g z okonia morskiego lub dorsza,
1 łyżka oliwy,
½ cebuli,
2 ząbki czosnku,
1 puszka krojonych pomidorów,
½ szklanki białego wytrawnego wina,
3 łyżki pokrojonych zielonych oliwek nadziewanych papryką,
1 łyżka kaparów,
szczypta chili w proszku,
sól i pieprz,
1 łyżka oliwy,
świeża kolendra

Filety rybne oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Wlać wino i pomidory z puszki, dodać oliwki i kapary. Doprawić solą i pieprzem, gotować około 5 minut, aż sos nieco odparuje. Do sosu włożyć rybę, przykryć i dusić 10-12 minut. Na koniec dodać posiekaną kolendrę.


(przepis z bloga Grumków, z moimi małymi zmianami)


Zdjęcie - Ryba w kubańskim stylu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba w kubańskim stylu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów