Chilli con carne inaczej
Modyfikujecie czasem dobrze wszystkim znane przepisy? Ponieważ ja lubię w kuchni eksperymentować to też chętnie coś zmieniam i dodaje od siebie. Tym razem przygotowałam ulubione chilli con carne mojej rodziny w nieco innej odsłonie. Mając więcej czasu pokusiłam się o zrobienie z mięsa małych kuleczek, które zachwyciły moje dziecię
Chilli con carne
składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę
- 1 puszka pomidorów bez skóry - krojonych
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku - posiekane
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
- cukier
- oliwa do smażenia
wykonanie: Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy z niego malutkie kuleczki, które smażymy z każdej strony na 1 łyżce oliwy. Zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni smażymy cebule i czosnek wraz z przyprawami (chilli, oregano, kmin rzymski) Dokładamy paprykę pokrojona w kostkę i mięso oraz pomidory z puszki. Dusimy około 20 minut. Dodajemy odsączoną kukurydze i czerwoną fasolkę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy też odrobinę cukru. By uzyskać więcej sosu podlewamy nasz chilli odrobiną ciepłej wody i gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy z ryżem lub tortillą.