Kiedyś masło orzechowe już ukręciłam, teraz do niego wracam. Smak i konsystencja - no nie do porównania z tymi kupnymi (które przecież też są całkiem smaczne, no nie?) ;-)
Krótki sezon na czosnek niedźwiedzi właśnie dobiega końca. Dosłownie ostatnie listki drobno posiekałam, wymieszałam z masłem i otrzymałam świetne smakowe masełko. Jest dość czosnkowe w smaku, ale ilość czosnku możesz dowolnie modyfikować. Super sprawdza się jako dodatek do smażonych steków i każdego innego mięsiwa z grilla.
Tak więc wracam, co tydzień z dwoma kilogramami pomidorów, delikatnie wyjmuję je z torby i robię przeciery, najłatwiejsze i najszybsze na świecie. Właściwie, to nie mam na nie przepisu. Po prostu myję je, wrzucam do dużego garnka pokrojone na ósemki, rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków i gotuję około 20 minut.
Kupiłam zakwasek probiotyczny, 2 litry ekologicznego mleka i mam swój jogurt. Jest kremowy, gładki, jedwabisty. Sam smakuje najlepiej. Nie chciałam do niego nic dodawać, o nic mu nie potrzeba
Sos truskawkowy to idealny dodatek do letnich deserów, lodów, naleśników, racuchów, ryżu, czy makaronów. Najsmaczniejszy jest przygotowany ze świeżych owoców.
Od kiedy sięgam pamięcią moi rodzice chcieli być nowocześni w kuchni i robili nam na obiad pizze To babcia Marysia dała im przepis na najlepszy spód jaki w życiu jadłam Teraz i ja sama robię z niego pizze dla swoich dzieci i często u nas gości.
Doskonały dodatek do kozich serów i owoców. Nie jest to jednak oryginalny ocet z czarnej porzeczki bo ten uzyskuje się z soku, a jedynie ocet jabłkowy aromatyzowany czarną porzeczką.
Pasta do chleba o smaku pralinek raffaello? Czemu nie, przecież połączenie migdałów i kokosa to właśnie ten smak. Jeśli znudziło Ci się tradycyjne masełko z orzeszków ziemnych, przygotuj wersję kokosową. Krem raffaello jest bardzo prosty w przygotowaniu, a smak powali największego sceptyka kokosa.
Kolejny pomysł na pomidory - domowy keczup. Pomocny był przepis Magdy Gessler, ale dodałam trochę od siebie, a przede wszystkim zdecydowanie zmniejszyłam ilość cukru. Tak więc warto sprawdzić czy ta ilość nie będzie dla Was za mała i w razie potrzeby dosłodzić.
Domowy ketchup pomidorowy Wystarczy dodać odrobinę buraka do ketchupu oraz octu balsamicznego aby wzbogacić jego smak i uzyskać piękny intensywny czerwony kolor. Szczerze polecamy ten przepis - przetestowaliśmy go i jesteśmy zachwyceni.