Ser smażony z kminkiem

Ser smażony z kminkiem

Zdjęcie - Ser smażony z kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejna podróż do smaków dzieciństwa:-) Pamiętam jak babcia smażyła ten ser… Do takich chwil warto wracać, więc serdecznie zachęcam:-)
Zdjęcie - Ser smażony z kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis zaczerpnięty od Joli :-)

Składniki:

  • 1/2 kg twarogu półtłustego lub tłustego (użyłam półtłustego),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Przygotowanie: Aby zacząć smażyć ser musimy troszkę poczekać, gdyż twaróg musi zgliwieć. Soda przyspiesza ten proces. Jednak możemy odczekać kilka dni bez jej użycia. Po dodaniu sody do rozkruszonego sera, czekamy około 2 dni na zgliwienie (niezbyt miło pachnie i tak się ciągnie) Po tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy ser, mieszamy powoli na małym ogniu. Dodajemy do sera sól i ziarna kminku. Cały czas podgrzewamy ser do całkowitego rozpuszczenia, nie należy gotować. Gorący odstawić i dodać od razu 2 żółtka. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką i przelać do naczynek. Schłodzić w lodówce.

Kategorie przepisów