Domowe tahini

Domowe tahini

Zdjęcie - Domowe tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tahini, tahina - masło sezamowe, pasta na bazie nasion sezamu używana do wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu robione jest z lekko podprażonych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromat). We Wschodniej Azji tahini produkowane jest z niełuskanych nasion, przez co ma bardziej gorzki smak.
To główny składnik bliskowschodnich potraw. Pasty sezamowej używa się w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej.
Przygotowanie domowego tahini jest niezwykle proste i zasadniczo potrzebujemy jednego składnika - łyskanych nasion sezamu. Zamiana sezamu w pastę tahini jest nieco żmudna, ale domowa produkcja sprawia wiele frajdy. Poniewaź miksowanie jest nieco przydługie lepiej za jednym zamachem zrobić solidną porcję. Bez problemu pastę tahini można przechowywać w lodówce kilka miesięcy.
Z prażeniem nasion sezamu nie mam najlepszych doświaczeń, a sezam po otwarciu torebki tak bosko pachniał chałwą, że pominęłam etap prażenia.
Jeśli jednak chcesz podprażyć nasiona sezamu, to bardzo krótko i bardzo ostrożnie. Moje ledwo złote dały bardzo gorzki smak tahini.

Zdjęcie - Domowe tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:
400 g łuskanych nasion sezamu
1 łyżka oleju sezamowego - opcjonalnie

Wykonanie:

  • nasiona sezamu umieścić w kielichu blendera i rozpocząć miksowanie. Początkowo blender zmieli sezam na proszek, następnie bardzo powoli zacznie wydzielać się olej, a masa będzie się zbijać i oblepiać ścianki naczynia. Wielokrotnie przerwij miksowanie i zgarnij masę szpatułką, pozwól też odpocząć blenderowi, by się nie przegrzał. W miarę miksowania masa będzie rzednąć i będzie coraz gładsza
  • gotowe tahini zapakuj do wyparzonegop słoiczka z nakretką. Używaj wg potrzeby. Przechowuj w lodówce kilka miesięcy

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Domowe tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów