Sos pomidorowy na zimę

Sos pomidorowy na zimę
Tak, tak, to już czas. Można przerabiać pomidory. Do tej pory jakoś ich unikałam, zimą korzystałam z puszek. Rok temu zostałam obdarowana trzema skrzynkami pięknych pomidorów, zrobiłam ljutenicę (pyszna!) i sos pomidorowy. No i wpadłam. W tym roku kupiłam mięsiste pomidory Lima i przerabiam. Przepis jest prosty, pomidorów nie trzeba obierać, wystarczy dobrze je zmiksować. Do gotowania używam bardzo wysokiego garnka, dzięki temu sos gęstniejąc nie pryska na całą kuchnię. Solić radzę ostrożnie, każdy ma swoje upodobania. Polecam!

Zdjęcie - Sos pomidorowy na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


składniki (3 słoiki 250 ml)
2000 g pomidorów Lima
4- 5 ząbków czosnku drobno posiekane
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki papryki w płatkach (lub ostrej papryki w proszku)
2 - 3 łyżeczki soli (lub do smaku)
1/4 szklanki oliwy


przygotowanie
Pomidory umyć, obciąć końcówki od strony szypułki, dokładnie zmiksować. Otrzymaną masę, przełożyć do dużego garnka z grubym dnem, posolić, gotować na małym ogniu tak długo aż część masy odparuje - ok godziny.

Dodać posiekany czosnek, pieprz, oregano, bazylię i oliwę.
Dusić wszystko 45 - 60 min. aby składniki się przegryzły, a sos zgęstniał. Mieszać od czasu do czasu. Doprawić solą i ewentualnie pieprzem.
Gotowy, gorący sos przekładać do dobrze wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć i pozostawić do wystygnięcia. Smacznego!

Zdjęcie - Sos pomidorowy na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sos pomidorowy na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sos pomidorowy na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sos pomidorowy na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sos pomidorowy na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sos pomidorowy na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sos pomidorowy na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów