Domowa nutella
Domowa nutella to prostota i doskonały orzechowy smak. Wystarczy kilka składników, dobry blender i zdrowsza, domowa wersja gotowa.
Jeśli dokładnie przeczytasz etykietę sklepowej nutelli, szybko porzucisz myśl o jej zakupie. Jej skład to głównie cukier i olej palmowy, czyli mnóstow kalorii, a składników odżywczych jak na lekarstwo. Najlepszy krem orzechowo-czekoladowy bez trudu przygotujesz w domu.
Nutella to dobry produkt wyjściowy do prodykcji domowych wypieków, deserów, lodów i kremów. Możesz wyjadać słodki krem prosto ze słoiczka, ale z umiarem -100 g orzechów laskowych to prawie 700 kcal i sporo tłuszczu. Pomimo tego, iż tłuszcz z orzechów laskowych nie tuczy, a wręcz przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej (zapobiega powstawaniu "oponki:) lepiej zachować umiar.
Nutella ma świetną konsystencję i łatwo sie smaruje.
Składniki:
200 g orzechów laskowych - 1 szklanka
około 200 ml mleka kokosowego
30 g oleju kokosowego - 1 łyżka
2 łyżki kakao
5 łyżek ksylitolu/miodu
Wykonanie:
- orzechy laskowe podprażyć na patelni lub w piekarniku w 200`C przez 10 minut, tak by skórka łatwo się obłuszczyła. Orzechy przełożyć na ściereczkę i pocierając zawartością ściereczki pozbawić je skórki. Ze wszystkich orzechów skórka ani tak nie zejdzie, ale to nic nie szkodzi
- orzechy wsypać do klielicha blendera dołożyć kakao, mleko kokosowe, olej kokosowy i ksylitol. Miksować do pożądanej konsystencji. Ilość mleka jest orientacyjna, ponieważ zależy to od jego gęstości. Najlepiej dodawać mleko na raty i sprawdzać konsystencję kremu. Dodatek słodzika jest równiez uzależniony od preferencji smakowych i jakości kakao. Mocne kakao daje wyraźny czekoladowy smak, ale wymaga sporego dosłodzenia
- krem umieścić w wyparzonym słoiczku i używać wg potrzeby