Masełko "Raffaello"
Pasta do chleba o smaku pralinek raffaello? Czemu nie, przecież połączenie migdałów i kokosa to właśnie ten smak. Jeśli znudziło Ci się tradycyjne masełko z orzeszków ziemnych, przygotuj wersję kokosową. Krem raffaello jest bardzo prosty w przygotowaniu, a smak powali największego sceptyka kokosa.
Kanapki w wersji na słodko to propozycja nie tylko dla dzieci. Masełko raffaello można wykorzystać również do deserów, ciastek, płatków śniadaniowych. Pracy przy nim niewiele, bo ogranicza się jedynie do zmiksowani składników. Należy jednak uzbroić się w cierpliwość, bo miksowanie potrwa około 10 minut. Blendowanie trzeba wielokrotnie przerywać i zsuwać łopatką masę osiadającą na ściankach naczynia.
Składniki:
100 g wiórków kokosowych - 1 szklanka
100 g zmielonych migdałów - 1 szklanka
1 laska wanilii
2-5 łyżek mączki z ksylitolu/cukru/miodu
4 łyżki gęstego mleka kokoswego
Wykonanie:
- składniki umieścić w kielichu blendera i miksować, miksować, miksować... do pożądanej konsystencji
- gotową masę przełożyć do słoiczka z nakrętką i przechowywać w lodówce
uwagi:
- ilość cukru uzależniona jest od przeznaczenia, np. do przełożenia wafla zdecydowanie więcej niż do wyjadania ze słoika
- masa zaraz po przygotowaniu jest bardzo łatwa do rozsmarowania lecz do wafli nadaje się lepiej po nocy spędzonej w lodówce
- podana ilość wystarcza na posmarowanie 1 paczki wafli (5 sztuk)
SMACZNEGO !