Masełko z czosnkiem niedźwiedzim
Krótki sezon na czosnek niedźwiedzi właśnie dobiega końca. Dosłownie ostatnie listki drobno posiekałam, wymieszałam z masłem i otrzymałam świetne smakowe masełko. Jest dość czosnkowe w smaku, ale ilość czosnku możesz dowolnie modyfikować. Super sprawdza się jako dodatek do smażonych steków i każdego innego mięsiwa z grilla. Smakuje z pieczonym ziemniakiem, ze szparagami, do pieczywa czosnkowego lub jako nadzienie do kotleta de volaille.
Składniki:
200 g miękkiego masła
sól morska
50 g liści czosnku niedźwiedziego
Wykonanie:
- czosnek niedżwiedzi dokładnie umyj, osusz w papierowym ręczniku. Posiekaj w cieniutkie paseczki
- miękkie masło wymieszaj z solą i czosnkiem, najlepiej zrobić to widelcem. Przy pomocy kawałka folii spożywczej uformuj masło w wałek i przechowuj w lodówce. Możesz również masło zamrozić i odcinać potrzebne kawałki