Kluski śląskie, zwane przez Ślązaków również „gumiklyjzy” należą do ścisłej czołówki moich ulubionych potraw. Z jakimkolwiek sosem – czy to mięsnym, czy grzybowym, stanowią moje idealne „comfort food” wprawiając w stan delikatnej błogości ;)
Kopytka , kluski śląskie , leniwe i wszystkie inne dania mączne – jak wiecie uwielbiam! U mnie kopytka , jeszcze za czasów babcinych, jadło się odsmażane z masełkiem i cukrem. Zawsze z przyjemnością sięgałam po dokładkę.
Dziś przedstawiam bardzo łatwy i szybki przepis na doskonały dodatek do każdego dania głównego Ziemniaki i brokuły zapiekane w śmietance pod mozzarellą – nic prostszego! Najlepiej przygotować danie bezpośrednio przed podaniem, gdyż wtedy ser smakowicie ciągnie się przy wykładaniu – pychota!
Czy jedliście ziemniaki w takiej postaci? Nacinane i pieczone z masełkiem? Coś pysznego! Skorzystajcie z tego prostego przepisu przy najbliższej okazji lub jako dodatek do świątecznego obiadu, zrobią wrażenie na gościach.
Hiszpanie mają kilka bardzo ciekawych pomysłów na przyrządzenie zwykłych ziemniaków, a jednym z nich jest duszenie ich w sosie z dodatkeim pietruszki. Tak przygotowane „patatas en salsa verde” są smaczne i nadają się jako dodatek do wielu dań obiadowych.
Niby nic takiego , a smakują każdemu!
Mowa o młodych ziemniakach.
Delikatne … mięciutkie …
Smakują zarówno same, polane tylko masełkiem … z jajkiem sadzonym … świeżym kefirem …
To taki typowo polski, letni obiad.
Dziś mam dla Was przepis na młode ziemniaczki w wydaniu na ostro – tak jak ja lubię najbardziej!
Pieczone młode ziemniaczki to jedna z najlepszych rzeczy na świecie. Mogą być dodatkiem do mięsa lub ryby, ale równie dobrze smakują same, popijane kefirem lub zsiadłym mlekiem. Wzbogacone oliwą i rozmarynem są niezwykle aromatyczne i naprawdę ciężko przestać je jeść ;)
Synio, na uszka gotowy jest o każdej porze dnia i nocy i to w każdej ilości;) Reszta domowników również uwielbia uszka z mięsem, z resztą nie znam osoby, która by się nie uśmiechnęła na słowo barszcz z uszkami;)
Moja kapustka zasmażana zrobiła furorę . Dlatego postanowiłam ja udoskonalić , zmienić , po prostu coś pokombinować . Powstała niesamowicie dobra kapustka pasująca do każdego rodzaju mięsa.