Perfekcyjne puree ziemnmiaczane - III warianty
Ziemniaczna bulwa kryje w sobie ogromny potencjał.Nie jest wcale tak banalna jak się nam wydaje.Nic nie smakuje do mięsa czy ryby lepiej niż poczciwe kartofle,żeby nie wiem jak pomysłowo połączyć kaszę z warzywami czy przyprawić ryż.Najchętniej jako dodatek do drugiego dania jemy tłuczone ziemniaki.Ciepłe,aromatyczne i obłednie kremowe puree potrafi wprawić w zachwyt nasze kubki smakowe.Mnie na pewno,bo jestem wiekim ziemniaczanym smakoszem.Puree zaskoczy Cię świetnym smakiem,gdy użyjesz do jego przygotownia mączystej odmiany ziemniaków.Jest to warunek nieodzowny.A,że nie musi być wcale takie zwykłe przedstawiam trzy warianty.
Przepis podstawowy:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 2 łyżeczki soli
- 250 ml mleka
- 30 g masła
- swieżo zmielona gałka muszkatałowa
- ziemniaki obrać,umyć,pokroić na mniejsze kawałki jednakowej wielkości.Zalać zimną wodą,dodać sól i gotować 20 minut do miękości
- podgrzać mleko
- ziemniaki odcedzić i ubijać tłuczkiem do ziemniaków dodając porcjami mleko.Ziemniaki powinny być dobrze ugniecione,bez grudek.Na końcu dodać masło i zmieloną gałkę muszkatałową oraz ewentualnie sól do smaku.Smacznego
zamiast masła dodać oliwę i prmezan,a zamiast gałki muszkatałowej tymianek.Pasuje idealnie do pieczonej piersi z kurczaka
II wariant azjatycki
wmieszaj na sam koniec do puree Wasabi i nie dodawaj już gałki muszkatałowej.Pasuje idealnie do smażonego łososia i tuńczyka
III wariant rustykalny
zamiast masła wmieszaj do puree gęstą śmietanę i dodaj swieżo posiekaną zieloną pietruszkę.Idealne do wszystkich sycących pieczeni wieprzowych i do kiełbasek