Pieczone ziołowe ziemniaczki
Smaczne aromatyczne ziemniaczki podaje je często do rybki ale i nie tylko szybko się pieką i na pewno lepsze od kupnych frytek polecam
1 kg ZIEMNIAKÓW
1 ŁYŻKA MUSU CZOSNKOWEGO
1 ŁYŻECZKA SOLI MORSKIEJ
1 ŁYŻKA PAPRYKI SŁODKIEJ
1 ŁYŻKA PAPRYKI OSTREJ
1 ŁYŻKA SUSZONEGO OREGANO
1 ŁYŻKA SUSZONEJ BAZYLII
1 ŚWIEŻA PAPRYCZKA CHILI
2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
Ziemniaki obrać umyć i pokroić w kostkę włożyć do wody i odstawić, wszystkie przyprawy (porucz musu czosnkowego i papryczki chili )wsypać do moździerza i utrzeć na puszek. Ziemniaki opłukać kilkakrotnie aby wypłukać skrobię- osuszyć. Do ziemniaczków dodać mus czosnkowy , wymieszać i dodać resztę przypraw oraz pokrojoną drobniutko papryczkę chili. Wymieszać wszystko i wrzucić na blaszkę polać delikatnie oliwą z oliwek – wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok. 30 minut . Pieczenie zależy dużo od piekarnika i wielkości ziemniaków.