Ziemniaki pieczone nacinane
Czy jedliście ziemniaki w takiej postaci? Nacinane i pieczone z masełkiem? Coś pysznego! Skorzystajcie z tego prostego przepisu przy najbliższej okazji lub jako dodatek do świątecznego obiadu, zrobią wrażenie na gościach.
Ziemniaki pieczone nacinane składniki na 2 porcje:- 4-6 średniej wielkości ziemniaki
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka oregano
- 1 ząbek czosnku
- sól
Młode ziemniaki dokładnie szoruję i gotuję ze skórką w osolonej wodzie przez 10 minut. Stare ziemniaki obieram i gotuję.
Gdy lekko ostygną nacinam nożem tak jakbym kroiła je w 3-4mm plasterki, ale nie przecinam do końca.
Miękkie masło mieszam z oregano i wyciśniętym czosnkiem.
Ziemniaki wkładam do naczynia żaroodpornego, na wierzch każdego układam po ok. 1 łyżce masła, solę.
Piekę w nagrzanym piekarniku do 2100C przez 25-30 minut, aż będą pięknie spieczone.