Ziemniaki Hasselback
Chodziło za mną zrobienie ich po szwedzku od bardzo dawna. Szkoda, że tak zwlekałam... Jesień witam takimi właśnie ziemniaczkami:-) Pamiętacie szkolne wykopki...;-)?
Składniki:
- po 2- 3 ziemniaki na osobę średniej wielkości,
- 2-3 łyżki oliwy (zależy od ilości ziemniaków),
- 1 łyżka masła,
- sól morska.
Ziemniaki obrać i pokroić na plastry 3-4 mm, ale nie docinając do końca. Najczęściej jest polecane położyć ziemniaka na drewnianej łyżce i nacinać nożem do oporu.
Jednak i tak w niektórych miejscach, trzeba uważać. Na patelni podgrzać oliwę z masłem, wrzucić ziemniaki i przyrumienić z dwóch stron. Następnie przełożyć całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, posolić i zapiekać około 60 minut w temp. 180-200 stopni C, większe ziemniaki dłużej. Ziemniaki doskonale smakują z rybą, każdym mięsem i warzywami.