Bardzo fajny sposób na doprawienie pieczonych ziemniaków. Cytryna i bazylia świetnie ze sobą współgrają. Takie ziemniaczki pasują jako dodatek do wielu potraw mięsnych.
Ziemniaki do obiadu nie zawsze muszą oznaczać nudne, gotowane w wodzie kartofle... Pieczony królik, na którego przepis zamieściłam dziś rano, wymagał czegoś lepszego. Dlatego przygotowałam na patelni pikantne ziemniaczki, które robi się podobnie jak hiszpańskie patatas bravas, tylko nie miesza się ich z sosem pomidorowym na końcu :)
Uwielbiam ziemniaki pieczone z piekarnika, a pieczone z ziołami to już prawdziwa uczta. Mogą byc serwowane jako dadatek do dań lub stanowić samodzielną przekaskę podaną z dipem. Pyszne,lekko chrupiące super smakują z dodatkiem tymianku lub rozmarynu. Niewiele przy nich pracy,bo nie wymagają obierania,a efekt znakomity.
Surówka z porem, to pyszna surówka, ze sporą ilością chrupiących warzyw, które uwielbiam najbardziej. Proporcje składników są doskonale skomponowane, a smak który uzyskamy po jej zrobieniu, świetnie dopełni każdy obiad.
Pojawiły się pierwsze młode ziemniaki. Nie są to jeszcze ziemniaki takie jakie lubię najbardziej, czyli nasze krajowe - na te trzeba jeszcze trochę poczekać. Ale i tak nie mogłam się powstrzymać i pierwszy kilogram został kupiony i zrobiony. Na początek smażone na patelni.
Proponuję dziś przygotowanie ziemniaków na sposób orientalny, z aromatycznymi przyprawami jak kmin rzymski, curry i kolendra, z dodatkiem ostrej papryki i na koniec podduszone ze śmietanką. Jest to doskonały dodatek do każdego dania głównego, polecam!
Zamiast tradycyjnych ziemniaków przygotuj talarki ziemniaczane, rodzinka będzie zachwycona. Ten fantastyczny, chrupiący dodatek może okazać się najlepszym składnikiem drugiego dania, dlatego zrób ich więcej, bo bez dokładki się nie obędzie.
Jeśli znudziły się Wam tradycyjnie ugotowane, proponuję wypróbować upieczone w mundurkach z czosnkiem. Prezentują się efektownie, a do tego są pyszne! Doskonałe jako dodatek do obiadu, ale równie smaczne solo, z dipami, twarożkiem, tzatzikami lub ze śledziem w śmietanie. Bardzo polecam!
Sezon cukiniowy w pełni, w tej chwili cukinia jest najtańsza i najsmaczniejsza. Może warto więc nią zastąpić poczciwe ziemniaki? Przedstawiam dziś szybki, smaczny i bardzo łatwy dodatek do każdego dania głównego, przepyszna i bardzo śmietankowa cukinia na pewno zasmakuje całej rodzinie.
Dzisiaj przepis na proste i bardzo popularne danie, które może być zarówno doskonałym dodatkiem do np. pieczonego kurczaka jak i samodzielnym daniem, jeśli akurat macie przesyt mięsa.
Te pieczone ziemniaczki jemy już od ponad miesiąca, nie wiem który raz. Najlepiej smakują te młodziutkie, wczesne kartofelki. Aromatyzowane świeżym tymiankiem, okraszone dobrą oliw i posypane morską solą.