Uszka z mięsem
Barszcz czerwony z uszkami, to ukochana zupa, ulubione danie mojego starszego syna.
Nic nie jest w stanie przebić tej klasycznej, każdemu dobrze znanej potrawy.
Synio, na uszka gotowy jest o każdej porze dnia i nocy i to w każdej ilości;)
Reszta domowników również uwielbia uszka z mięsem, z resztą nie znam osoby, która by się nie uśmiechnęła na słowo barszcz z uszkami;)
Lubią go zarówno duzi jak i mali.
Składniki (ok. 100 uszek):
ciasto
- 400g mąki
- 1 szklanka bardzo ciepłej wody
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
farsz
- 1kg wieprzowiny ( u mnie karkówka)
- 2 udka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka, majeranek
Mięso zalać wodą, dodać marchewki, pietruszkę, 1 cebulę, ugotować do miękkości.
Ugotowane mięso,wraz z jarzynami, czosnkiem zmielić.
Pozostałe cebule posiekać, zeszklić na odrobinie tłuszczu, również zmielić.
Zmieloną cebulę dodać do mięsnej masy.
Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Składniki na ciasto szybko zagnieść.
Ciasto cienko rozwałkować.
Wykrawać okręgi, nakładać porcje farszu, formować uszka.
Gotowe uszka, wrzucać na gotującą się i osoloną wodę.
Uszka gotować ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
Uszka podawać z barszczem czerwonym.