Szpinak na ciepło z niespodzianką
Szpinak na ciepło fajna przystawka do ziemniaczków . Tym razem bardziej kaloryczny z dodatkiem kawałeczków boczku wędzonego.
Szpinak na ciepło z niespodzianką
Składniki:
1 opakowanie szpinaku mrożonego
2 szt cebuli białej
20 dag boczku wędzonego
sól morska-
pieprz biały
1 łyżka masła
1 łyżka oleju do smażenia
4 łyżki śmietany 30 %
2 ząbki czosnku
Cebulę i czosnek obieramy z łupiny. Cebule siekamy drobno , czosnek przepuszczamy przez praskę . Boczek wędzony kroimy w małą kosteczkę. Na patelnie dajemy łyżkę oleju - dodajemy kawałeczki boczku - podsmażamy. Następnie dodajemy posiekaną cebulę. Mieszamy i smażymy chwile. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i szpinak. Wszystko razem smażymy. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Dusimy aż szpinak będzie ugotowany. Pod koniec dodajemy łyżkę masła - mieszamy. Następnie dodajemy odrobinę śmietany - mieszamy - zagotowujemy i podajemy.