Czyż można sobie odmówić wilgotnego ciasta czekoladowego z migdałami, z polewą z białej czekolady i jeszcze czereśniami gotowanymi w alkoholu? Sami zobaczcie. Życzę Wam udanego Dnia Czekolady :-)
3 bit jest nie do pobicia:) To niesamowicie pyszne ciasto, a przy tym banalne do zrobienia, nie wymaga pieczenia i zawsze, każdemu się udaje. Kruche krakersy, masa budyniowa, bita śmietana i dużo kajmaku. Po prostu niebo w gębie! Chyba nie muszę zachęcać;)
Znakomite ciasto przygotowane na dzień czekolady. (...) Wyszedł z tego całkiem zgrany duet. Wszystko doskonale się skomponowało. Wilgotne czekoladowo-migdałowe ciasto z wiśniami, nasączone likierem wiśniowym i miękka, czekoladowa masa budyniowa. Najlepsze jest na drugi dzień, chociaż nie jest mu łatwo do niego dotrwać.
"To najlepszy deser jaki dotychczas zrobiłaś" - tak został oceniony ostatni tort, który popełniłam. Nic ująć, nic dodać, ten tort jest po prostu marzeniem każdego łasucha.
Gotowe ciasto jest smaczne, przypomina w smaku bardzo gęsty budyń robiony na prawdziwej czekoladzie. Dodatek orzechów włoskich świetnie urozmaica strukturę. Przyznam, że chociaż szału to ciasto nie robi (jadałam lepsze), to warto je upiec dla samej frajdy.
Brunsviger to rewelacyjna drożdżówka. Jej wersję podstawową robimy bardzo często - to po prostu ciasto drożdżowe polane masłem z rozpuszczonym cukrem Brun Farin (rodzaj cukru trzcinowego z melasą, popularny w kuchni skandynawskiej). W warunkach polskich można zastąpić go nierafinowanym cukrem trzcinowym Muscovado. Ciasto jest idealne: szybkie w wykonaniu i przepyszne.
"Ciacho sucharkowe z masą śmietankową i owocami" to najprostsza nazwa, jaką można wymyślić, ponieważ "Ciacho na spodzie z sucharków i nutelli, z masą budyniowo-mascarpone, owocami i galaretką" - to zdecydowanie za długa nazwa... mimo, że w pełni oddaje charakter tego ciasta ;)
Na razie muszę się obejść bez lokalnych truskawek. Ale te z południa Europy z dnia na dzień są coraz lepsze, a dziś nawet widziałam już polskie truskawki. Dodałam je do prostego ciasta wraz z białą czekoladą. Posypałam nią górę ciasta i utworzyła się pyszna karmelowa lekko chrupiącą skorupka. Ciasto nie wymaga użycia miksera.
Nie przypomina ciężkiego ciasta marchewkowego, do którego jesteśmy przyzwyczajeni, ale jest równie smaczne. Płatki owsiane są wyczuwalne i nadają mu charakterystyczną konsystencję, a marchew - ładny kolor. Do tego zestawienia wyjątkowo pasuje jeszcze lukier z serka i orzechy włoskie.
Ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale i smakuje naprawdę rewelacyjnie! Delikatna biszkoptowa rolada z dodatkiem lekkiego, waniliowego kremu / pianki aż rozpływa się w ustach! Wygląda bardzo skomplikowanie, a tak naprawdę jest niezwykle łatwym i zarazem niesamowicie smacznym, lekkim ciastem, które nie wymaga wiele pracy, a jedynie cierpliwości i precyzji!
Tort. Z okazji urodzin. Moich. Okrągłych. Pierwszych z 3 na początku. Tych, które wypierałam z mojej świadomości i na które wyjątkowo nie czekałam..jednak nadeszły...i mimo to, świat się nie zawalił ;)
To chyba najdelikatniejsze ciasto z owocami jakie kiedykolwiek jadłam. W wersji oryginalnej były śliwki, ja natomiast dałam mrożone jagody i nieznacznie zmieniałam ilość składników. Polecam, ciasto naprawdę jest pyszne :-)