Ciasto na Dzień Czekolady

Ciasto na Dzień Czekolady

Zdjęcie - Ciasto na Dzien Czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gdy wczoraj zorientowałam się, że dziś jest Dzień Czekolady zaraz przystąpiłam do działania. Wcześniej miałam totalnego lenia i nie bardzo chciało mi się robić cokolwiek innego niż obowiązkowy obiad. Jednak, że jestem czekoladoholikiem nie mogłam się oprzeć. Wszak to kolejna okazja, by zjeść coś pysznego. Bo czyż można sobie odmówić wilgotnego ciasta czekoladowego z migdałami, z polewą z białej czekolady i jeszcze czereśniami gotowanymi w alkoholu? Sami zobaczcie. Życzę Wam udanego Dnia Czekolady :-)
Zdjęcie - Ciasto na Dzien Czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na Dzien Czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto czekoladowe z polewą z białej czekolady i czereśniami
składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 125 g mąki
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 30 g płatków migdałowych
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta soli

do dekoracji
  • 150 g białej czekolady
  • 50 ml porto
  • 150 g czereśni ze słoika

wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladę i masło. Następnie dodajemy do stopionej czekolady pozostałe składniki i dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 140°C. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić i udekorować.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W garnuszku czereśnie i porto doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejnych 10 minut. Po wystudzeniu odsączamy czereśnie. Ciasto pokrywamy przygotowaną białą czekoladę, na którą układamy czereśnie.

Kategorie przepisów