Ciasto marchewkowo - owsiane
Szukałam przepisu na ciasto, które będzie nadawać się do zabrania na majowy wyjazd dla większej liczby osób. Zdecydowałam się na to i okazało się idealne, zwłaszcza że mam bardzo praktyczną formę z przykryciem i uchwytem. Samo ciasto świetnie nadaje się do pokrojenia na kwadraty i długo zachowuje świeżość, a nawet nabiera smaku z każdym dniem. Nie przypomina ciężkiego ciasta marchewkowego, do którego jesteśmy przyzwyczajeni, ale jest równie smaczne. Płatki owsiane są wyczuwalne i nadają mu charakterystyczną konsystencję, a marchew - ładny kolor. Do tego zestawienia wyjątkowo pasuje jeszcze lukier z serka i orzechy włoskie. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, więc chyba jeszcze upiekę to ciasto, ale z połowy składników. Choć takie duże też pewnie szybko zniknie:D
Ciasto marchewkowo - owsiane
- 2-3 marchewki (300g)
- 200g masła
- 6 jajek
- 350g cukru
- 200g zwykłej mąki
- 160g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 210g płatków owsianych
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki esencji cytrynowej
- 150g serka kremowego
- 80g cukru pudru
- 40g masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 garści orzechów włoskich
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Roztopić masło i odstawić do przestudzenia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i płatki owsiane.
Połączyć suche składniki z masą jajeczną.
Wmieszać masło, mleko, esencję cytrynową i marchew.
Przełożyć do formy o wymiarach ok. 40 x 26 cm
wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić.
Piec w temperaturze 175 st. C przez 25-30 minut.
Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Wyłożyć na kratkę do pieczenia i ostrożnie odwrócić.
Wymieszać serek, cukier puder, miękkie masło i esencję waniliową.
Posmarować masą równą stronę ciasta i posypać posiekanymi orzechami.
Wykorzystałam przepis z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" wyd. Rea, który trochę zmieniłam.
Czas przygotowania: 1 godzina + studzenie
Liczba porcji: 24
Kaloryczność jednej porcji: 270 kcal