Puszyste ciasto z owocami - najlepsze
Ciąg dalszy przepisów z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe” Wydawnictwa SBM. Już po raz kolejny piekę jakieś ciasto z tej książki i naprawdę się jeszcze nie zawiodłam. To chyba najdelikatniejsze ciasto z owocami jakie kiedykolwiek jadłam. W wersji oryginalnej były śliwki, ja natomiast dałam mrożone jagody i nieznacznie zmieniałam ilość składników. Polecam, ciasto naprawdę jest pyszne :-)
Składniki: 2 szklanki mąki, 200 g masła lub margaryny, 1 szklanka cukru, 5 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16g), 300 – 400 g dowolnych owoców (mogą być mrożone)
Dodatkowo: 1 łyżka masła lub margaryny, 2 łyżki bułki tartej, cukier puder do posypania ciasta
Sposób wykonania. Białka oddzielić od żółtek. Miskę z białkami przykryć i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Masło lub margarynę rozpuścić i schłodzić. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania, gdy piana będzie już sztywna, dodać stopniowo po jednej łyżce cukru. Gdy cukier będzie dobrze połączony z białkami dodać stopniowo po jednym żółtku cały czas ucierając a następnie mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rozpuszczony i schłodzony tłuszcz i wszystko dokładnie wymieszać.
Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na wierzch położyć owoce. Jeżeli są mrożone to nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Gdy będzie już wystudzone, posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)