Drożdżówka w stylu Brunsvigera
Brunsviger to rewelacyjna drożdżówka. Jej wersję podstawową robimy bardzo często - to po prostu ciasto drożdżowe polane masłem z rozpuszczonym cukrem Brun Farin (rodzaj cukru trzcinowego z melasą, popularny w kuchni skandynawskiej). W warunkach polskich można zastąpić go nierafinowanym cukrem trzcinowym Muscovado. Ciasto jest idealne: szybkie w wykonaniu i przepyszne.
Tym razem proponuję Wam bardziej dietetyczna wersja tego ciasta na mące orkiszowej pełnoziarnistej z dodatkiem posiekanych migdałów.
Drożdżówka - Laura
SKŁADNIKI:
- 1/4 litra mleka
- 5 dkg drożdży
- 10 dkg masła
- 2 łyżki cukru
- 4 jaja
- 1/2 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 szklanka migdałów
Połączyć wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i elastyczne. Wyłożyć do blaszki 25x35 (lub podobnej), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
POLEWA:
- 10 dkg masła
- 1 szklanka cukru dark muscovado z melasą
Na wyrośniętym cieście rozprowadzić równomiernie polewę. W wyrośniętym cieście porobić dość gęsto dziury - najlepiej do tego użyć np. grubego trzonka drewnianej łyżki lub po prostu własnych palców. Spora część polewy powinna znaleźć się w zrobionych dziurach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 min. Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: