Drożdżówka w stylu Brunsvigera

Drożdżówka w stylu Brunsvigera

Brunsviger to rewelacyjna drożdżówka. Jej wersję podstawową robimy bardzo często - to po prostu ciasto drożdżowe polane masłem z rozpuszczonym cukrem Brun Farin (rodzaj cukru trzcinowego z melasą, popularny w kuchni skandynawskiej). W warunkach polskich można zastąpić go nierafinowanym cukrem trzcinowym Muscovado. Ciasto jest idealne: szybkie w wykonaniu i przepyszne.
Tym razem proponuję Wam bardziej dietetyczna wersja tego ciasta na mące orkiszowej pełnoziarnistej z dodatkiem posiekanych migdałów.
Zdjęcie - DROŻDŻÓWKA W STYLU BRUNSVIGERA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drożdżówka - Laura SKŁADNIKI:

  • 1/4 litra mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 10 dkg masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 jaja
  • 1/2 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka migdałów
Wymieszać ciepłe mleko z drożdżami i cukrem. Masło rozpuścić i wystudzić. Migdały drobno posiekać - najlepiej w blenderze. Nie powinny być zmielone, ale też nie mogą być zbyt wielkie kawałki.
Połączyć wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i elastyczne. Wyłożyć do blaszki 25x35 (lub podobnej), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
POLEWA:
  • 10 dkg masła
  • 1 szklanka cukru dark muscovado z melasą
Roztopić masło w rondelku i rozpuścić w nim cukier. Lekko przestudzić.

Na wyrośniętym cieście rozprowadzić równomiernie polewę. W wyrośniętym cieście porobić dość gęsto dziury - najlepiej do tego użyć np. grubego trzonka drewnianej łyżki lub po prostu własnych palców. Spora część polewy powinna znaleźć się w zrobionych dziurach.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 min.

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów