Ciasto na maślance z czekoladą
Uwielbiam ciasta na maślance bo dzięki niej są wilgotne i długo utrzymują świeżość. Chociaż prawda jest taka, że są tak dobre że nie leżakują zbyt długo. Dzisiejszy wypiek ma dodatek w postaci czekoladowych kropelek, można dodać kawałki czekolady lub też całkiem z nich zrezygnować bo ciasto smakuje i bez nich.
Składniki na kruszonkę:
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 125 g zimnego masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Składniki na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szklanka chipsów czekoladowych
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Przesiać mąkę, proszek i sodę. Chipsy obtoczyć w 1 łyżce mąki. Ubijać masło 3 minuty. Dodawać cukier w 3 porcjach i ubijać dalej. Dodać jajka i ubijać 45 s. Wmieszać ekstrakt waniliowy. Dodawać na przemian mąkę i maślankę zaczynając i kończąc na mące. Wmieszać chipsy. Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy (u mnie wieńcowa). Posypać kruszonką. Piec do suchego patyczka w 180 stopniach. (ok. 45 min)
Smacznego:)