Ciasto na maślance z czekoladą

Ciasto na maślance z czekoladą

Uwielbiam ciasta na maślance bo dzięki niej są wilgotne i długo utrzymują świeżość. Chociaż prawda jest taka, że są tak dobre że nie leżakują zbyt długo. Dzisiejszy wypiek ma dodatek w postaci czekoladowych kropelek, można dodać kawałki czekolady lub też całkiem z nich zrezygnować bo ciasto smakuje i bez nich.

Zdjęcie - Ciasto na maślance z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki na kruszonkę:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Składniki na ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szklanka chipsów czekoladowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Przesiać mąkę, proszek i sodę. Chipsy obtoczyć w 1 łyżce mąki. Ubijać masło 3 minuty. Dodawać cukier w 3 porcjach i ubijać dalej. Dodać jajka i ubijać 45 s. Wmieszać ekstrakt waniliowy. Dodawać na przemian mąkę i maślankę zaczynając i kończąc na mące. Wmieszać chipsy. Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy (u mnie wieńcowa). Posypać kruszonką. Piec do suchego patyczka w 180 stopniach. (ok. 45 min)

Smacznego:)

Kategorie przepisów