3 Bit
3 bit, to jedno z naszych ulubionych ciast.
Jakiś czas temu, robiłam je bardzo często, na każde święto, na wszystkie okazje.
Później, na chwilę o nim zapomnieliśmy, zajęłam się testowaniem nowych smaków.
Teraz wraca z nową siłą!
3 bit jest nie do pobicia:)
To niesamowicie pyszne ciasto, a przy tym banalne do zrobienia, nie wymaga pieczenia i zawsze, każdemu się udaje.
Kruche krakersy, masa budyniowa, bita śmietana i dużo kajmaku.
Po prostu niebo w gębie!
Chyba nie muszę zachęcać;)
Składniki:
- 2 opakowania krakersów (solonych)
- 1 puszka kajmaku/ 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 400 -500 ml śmietanki 30%/36%
- 2 śmietan fix + 1 łyżka cukru pudru
- 50g gorzkiej czekolady
- ok. 500ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
W przypadku zakupu mleka skondensowanego, a nie gotowej masy kajmakowej, należy go ugotować w zamkniętej puszeczce ok. 2 godziny.
Trzeba dbać by podczas gotowania puszka była całkowicie przykryta wodą.
Po gotowaniu wystudzić ją.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dnie ułożyć część krakersów.
Zrobić masę budyniową.
Z 500ml mleka, odlać pół szklanki, resztę zagotować.
Odlane mleko rozmieszać z mąką, mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.
Połączyć z gotującym się mlekiem, cały czas mieszając.
Masę budyniową gotować kilka minut na małym gazie.
Gorącą wylać na warstwę krakersów.
Budyń przykryć druga warstwą krakersów.
Rozsmarować masę kajmakową.
Przykryć trzecią, ostatnią warstwą krakersów.
Śmietankę ubić z śmietan fixami i cukrem pudrem.
Śmietanę rozsmarować na krakersach.
Wierzch posypać tartą czekoladą.
Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Ciasto przechowywać w lodówce.