Pralinowy tort bezowy z truskawkami

Pralinowy tort bezowy z truskawkami

 

Zdjęcie - Pralinowy tort bezowy z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

"To najlepszy deser jaki dotychczas zrobiłaś" - tak został oceniony ostatni tort, który popełniłam. Nic ująć, nic dodać, ten tort jest po prostu marzeniem każdego łasucha.

Niesamowita beza z wtopionymi kawałkami orzechów włoskich, całość pokryta kremem z truskawkami i zwieńczona świeżymi truskawkami. Jest to ideał smakołyku, który możemy podać na wystawnym przyjęciu albo tak po prostu, z chęci poprawy sobie humoru.

Wiem ze często piszę ze gorąco polecam, jednak ten tort NAPRAWDĘ MUSISZ ZROBIĆ! Wiesz mi, że jak położysz ciasto na stół to twoi goście oniemieją z zachwytu. A z pierwszym kęsem zobaczysz rozanielone ich twarze.

Tort nie jest trudny (tak mi się na początku wydawało). Nie zajmuje dużo czasu. Bezy można przygotować dzień wcześniej albo nawet miesiąc wcześniej i zamrozić. Jednak cało "złożenie" ciasta powinno być pozostawione na sam koniec.

A teraz marsz po świeże truskawki, które już można z łatwością znaleźć w sklepach.

Przepis pochodzi z książki "Good Food. Dinner-party dishes", wydawnictwa BBC Books 2012.

Składniki:

    Bezy:
  • 175g orzechów włoskich, podprażonych
  • 6 białek
  • 225g cukru demerara
  • 225g drobnego białego cukru
  • 1 łyża mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • Krem
  • 1 kg świeżych truskawek
  • 50 g cukru pudru, plus dodatkowy do dekoracji
  • 600 ml kremówki

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Pralinowy tort bezowy z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1. Rozgrzej piekarnik do 140°C.

2. Przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia. Na obydwu narysuj okrąg o średnicy 20cm.Ja niestety nie posiadam cyrkla ze szkolnych czasów, więc używam w tym celu talerza.Odwróć papier i połóż na blasze do pieczenia.

3. W blenderze zmiksuj bardzo drobno 2/3 orzechów włoskich. Pozostałą ich część, lekko posiekaj.

4. Ubij białka na sztywną pianę.

5. Dodaj cukier, jednak zrób to na 3 razy. Za każdym razem ubijaj, aż ponownie uzyskasz sztywną pianę.

6. Dodaj mąkę kukurydzianą i ocet winny. Ubijaj, aż uzyskasz błyszczącą sztywną masę.

7. Teraz wsyp drobno zmiksowane orzechy i większość drobno posiekanych orzechów (zostaw troszkę, posypiesz nimi wierzch bezy). Wszystko delikatnie wymieszaj łyżką.Zdjęcie - Pralinowy tort bezowy z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

8. Rozdziel masę białkową pomiędzy dwa wcześniej przygotowane papiery do pieczenia. Rozłóż masę tak, aby zajmowała dokładnie narysowane okręgi.

9. Posyp wierz pozostałą częścią orzechów.[/10. Piecz przez 1godzinę. PO tym czasie zgaś piekarnik i pozostaw bezy do całkowitego ostygnięcia, z zamkniętymi drzwiczkami. TO zajmuje dość sporo czasu, jednak jest niezbędne. Inaczej beza nie będzie sucha i połami się przy próbie zdjęcia jej z papieru do pieczenia.

11. Zmiksuj 600g truskawek na puree.

12. Dodaj do nich 2 łyżki cukru pudru i dokładnie zamieszaj. Jeśli nie chcesz czuć pestek truskawek, przecedź całą masę przez sitko.

13. Dodaj pozostałą ilość cukru pudru do kremówki i ubij ją do uzyskania bardzo sztywnej śmietany.

14. Do śmietany dodaj 2/3musu z truskawek i delikatnie zamieszaj, jednak nie rób tego zbyt dokładnie, niech zostanie coś w rodzaju marmurku.

15. Rozłóż masę śmietanową pomiędzy dwie bezy. Polej każdą z nich pozostałym musem z truskawek.

16. Połóż jedną bezę na drugiej i rozłóż świeże truskawki na górze. Całość możesz posypać cukrem pudrem. Od razu podawaj.

Smacznego!Zdjęcie - Pralinowy tort bezowy z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji: x 12 Czas przygotowania: 90min

Kategorie przepisów