Pralinowy tort bezowy z truskawkami
"To najlepszy deser jaki dotychczas zrobiłaś" - tak został oceniony ostatni tort, który popełniłam. Nic ująć, nic dodać, ten tort jest po prostu marzeniem każdego łasucha.
Niesamowita beza z wtopionymi kawałkami orzechów włoskich, całość pokryta kremem z truskawkami i zwieńczona świeżymi truskawkami. Jest to ideał smakołyku, który możemy podać na wystawnym przyjęciu albo tak po prostu, z chęci poprawy sobie humoru.
Wiem ze często piszę ze gorąco polecam, jednak ten tort NAPRAWDĘ MUSISZ ZROBIĆ! Wiesz mi, że jak położysz ciasto na stół to twoi goście oniemieją z zachwytu. A z pierwszym kęsem zobaczysz rozanielone ich twarze.
Tort nie jest trudny (tak mi się na początku wydawało). Nie zajmuje dużo czasu. Bezy można przygotować dzień wcześniej albo nawet miesiąc wcześniej i zamrozić. Jednak cało "złożenie" ciasta powinno być pozostawione na sam koniec.
A teraz marsz po świeże truskawki, które już można z łatwością znaleźć w sklepach.
Przepis pochodzi z książki "Good Food. Dinner-party dishes", wydawnictwa BBC Books 2012.
Składniki:
- Bezy:
- 175g orzechów włoskich, podprażonych
- 6 białek
- 225g cukru demerara
- 225g drobnego białego cukru
- 1 łyża mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki białego octu winnego Krem
- 1 kg świeżych truskawek
- 50 g cukru pudru, plus dodatkowy do dekoracji
- 600 ml kremówki
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 140°C.
2. Przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia. Na obydwu narysuj okrąg o średnicy 20cm.Ja niestety nie posiadam cyrkla ze szkolnych czasów, więc używam w tym celu talerza.Odwróć papier i połóż na blasze do pieczenia.
3. W blenderze zmiksuj bardzo drobno 2/3 orzechów włoskich. Pozostałą ich część, lekko posiekaj.
4. Ubij białka na sztywną pianę.
5. Dodaj cukier, jednak zrób to na 3 razy. Za każdym razem ubijaj, aż ponownie uzyskasz sztywną pianę.
6. Dodaj mąkę kukurydzianą i ocet winny. Ubijaj, aż uzyskasz błyszczącą sztywną masę.
7. Teraz wsyp drobno zmiksowane orzechy i większość drobno posiekanych orzechów (zostaw troszkę, posypiesz nimi wierzch bezy). Wszystko delikatnie wymieszaj łyżką.
8. Rozdziel masę białkową pomiędzy dwa wcześniej przygotowane papiery do pieczenia. Rozłóż masę tak, aby zajmowała dokładnie narysowane okręgi.
9. Posyp wierz pozostałą częścią orzechów.[/10. Piecz przez 1godzinę. PO tym czasie zgaś piekarnik i pozostaw bezy do całkowitego ostygnięcia, z zamkniętymi drzwiczkami. TO zajmuje dość sporo czasu, jednak jest niezbędne. Inaczej beza nie będzie sucha i połami się przy próbie zdjęcia jej z papieru do pieczenia.
11. Zmiksuj 600g truskawek na puree.
12. Dodaj do nich 2 łyżki cukru pudru i dokładnie zamieszaj. Jeśli nie chcesz czuć pestek truskawek, przecedź całą masę przez sitko.
13. Dodaj pozostałą ilość cukru pudru do kremówki i ubij ją do uzyskania bardzo sztywnej śmietany.
14. Do śmietany dodaj 2/3musu z truskawek i delikatnie zamieszaj, jednak nie rób tego zbyt dokładnie, niech zostanie coś w rodzaju marmurku.
15. Rozłóż masę śmietanową pomiędzy dwie bezy. Polej każdą z nich pozostałym musem z truskawek.
16. Połóż jedną bezę na drugiej i rozłóż świeże truskawki na górze. Całość możesz posypać cukrem pudrem. Od razu podawaj.
Ilość porcji: x 12 Czas przygotowania: 90min