Brownies migdałowo-wiśniowe z masą budyniową


Zdjęcie - Brownies migdałowo-wiśniowe z masą budyniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Znakomite ciasto przygotowane na dzień czekolady. Do jego zrobienia zainspirował mnie przepis z książki Dr Oetkera „Czekoladowe ciasta”. Przepis okazał się świetny, podobnie jak inne sprawdzone już przeze mnie przepisy z tej książki. Przygotowując ciasto zamieniłam orzechy laskowe na migdały i dodatkowo przełożyłam je masą budyniową. Wyszedł z tego całkiem zgrany duet. Wszystko doskonale się skomponowało. Wilgotne czekoladowo-migdałowe ciasto z wiśniami, nasączone likierem wiśniowym i miękka, czekoladowa masa budyniowa. Najlepsze jest na drugi dzień, chociaż nie jest mu łatwo do niego dotrwać."
Zdjęcie - Brownies migdałowo-wiśniowe z masą budyniową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Brownies migdałowo-wiśniowe z masą budyniową (inspiracja: "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera)
Składniki
Prostokątna forma o wym. 30x20cm

Ciasto:
170g masła
150g gorzkiej czekolady
4 jajka
200g cukru
275g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g zmielonych migdałów
1 słoik (340ml) konfitury wiśniowej

Masa budyniowa:
500ml śmietany 18%tł.
500ml mleka
3 torebki budyniu czekoladowego
150g gorzkiej czekolady
125g masła
100g cukru

Dekoracja:
50g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju

Nasączenie:
75ml likieru wiśniowego

Ciasto: roztopić masło w rondelku. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić.
Jajka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej w dwóch porcjach, mieszając ciasto na średnich obrotach miksera. Następnie wsypać zmielone migdały i wlać roztopione masło z czekoladą. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu rozłożyć dobrze odsączone wiśnie z konfitury. Piec 50minut w temp. 180°C. Wystudzić na blasze.
Zimne ciasto wyjąć z blachy i przekroić w poziomie na pół. Spodni blat umieścić z powrotem w blasze i nasączyć likierem wiśniowym.

Masa budyniowa: rozmieszać proszek budyniowy w 100ml mleka i dwóch łyżkach cukru. Pozostałe mleko wraz ze śmietanką, masłem, połamaną na kawałki czekoladą i resztą cukru zagotować. Cały czas mieszając wlewać cienkim strumieniem rozrobiony proszek budyniowy. Podgrzewać do zgęstnienia. Gorącą masę wylać na ciasto. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim blatem, wiśniami do góry. Zostawić w temp. Pokojowej do wystudzenia.

Dekoracja: Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać olej i wymieszać. Polać ciasto cienkim strumieniem tworząc wzór w skośną kratkę. Wstawić, najlepiej na całą noc, do lodówki aby masa stężała. Przed podaniem pokroić na kwadraty.

Przepisy z tych kategorii

Tort czekoladowy z ptysiami
3

Tort czekoladowy z ptysiami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto czekoladowe z kremem straciatella
9

Ciasto czekoladowe z kremem st…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

36

"Przerośnięty HIT" czyli nasza…

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Ciasto 3 bit
35

Ciasto 3 bit

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Tort czekoladowy
8

Tort czekoladowy

aronia aronia
Wiem co jem

Ciasto Hawanka

Ciasto Hawanka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Płatki żytnie z brzoskwiniami
1

Płatki żytnie z brzoskwiniami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Malinowo-kokosowy shake na mleku roślinnym
1

Malinowo-kokosowy shake na mle…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Różowe latte z mlekiem migdałowym
1

Różowe latte z mlekiem migdało…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto Smerfetka bez pieczenia + film - Jak zrobić
1

Ciasto Smerfetka bez pieczenia…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto z jabłkami i budyniem
2

Ciasto z jabłkami i budyniem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto łabędzi puch
2

Ciasto łabędzi puch

ilovebake ilovebake
I Love Bake