Brownies migdałowo-wiśniowe z masą budyniową
„Znakomite ciasto przygotowane na dzień czekolady. Do jego zrobienia zainspirował mnie przepis z książki Dr Oetkera „Czekoladowe ciasta”. Przepis okazał się świetny, podobnie jak inne sprawdzone już przeze mnie przepisy z tej książki. Przygotowując ciasto zamieniłam orzechy laskowe na migdały i dodatkowo przełożyłam je masą budyniową. Wyszedł z tego całkiem zgrany duet. Wszystko doskonale się skomponowało. Wilgotne czekoladowo-migdałowe ciasto z wiśniami, nasączone likierem wiśniowym i miękka, czekoladowa masa budyniowa. Najlepsze jest na drugi dzień, chociaż nie jest mu łatwo do niego dotrwać."
Brownies migdałowo-wiśniowe z masą budyniową (inspiracja: "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera)
Składniki
Prostokątna forma o wym. 30x20cm
Ciasto:
170g masła
150g gorzkiej czekolady
4 jajka
200g cukru
275g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g zmielonych migdałów
1 słoik (340ml) konfitury wiśniowej
Masa budyniowa:
500ml śmietany 18%tł.
500ml mleka
3 torebki budyniu czekoladowego
150g gorzkiej czekolady
125g masła
100g cukru
Dekoracja:
50g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju
Nasączenie:
75ml likieru wiśniowego
Ciasto: roztopić masło w rondelku. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić.
Jajka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej w dwóch porcjach, mieszając ciasto na średnich obrotach miksera. Następnie wsypać zmielone migdały i wlać roztopione masło z czekoladą. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu rozłożyć dobrze odsączone wiśnie z konfitury. Piec 50minut w temp. 180°C. Wystudzić na blasze.
Zimne ciasto wyjąć z blachy i przekroić w poziomie na pół. Spodni blat umieścić z powrotem w blasze i nasączyć likierem wiśniowym.
Masa budyniowa: rozmieszać proszek budyniowy w 100ml mleka i dwóch łyżkach cukru. Pozostałe mleko wraz ze śmietanką, masłem, połamaną na kawałki czekoladą i resztą cukru zagotować. Cały czas mieszając wlewać cienkim strumieniem rozrobiony proszek budyniowy. Podgrzewać do zgęstnienia. Gorącą masę wylać na ciasto. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim blatem, wiśniami do góry. Zostawić w temp. Pokojowej do wystudzenia.
Dekoracja: Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać olej i wymieszać. Polać ciasto cienkim strumieniem tworząc wzór w skośną kratkę. Wstawić, najlepiej na całą noc, do lodówki aby masa stężała. Przed podaniem pokroić na kwadraty.