Ciacho sucharkowe z masą śmietankową i owocami
"Ciacho sucharkowe z masą śmietankową i owocami" to najprostsza nazwa, jaką można wymyślić, ponieważ "Ciacho na spodzie z sucharków i nutelli, z masą budyniowo-mascarpone, owocami i galaretką" - to zdecydowanie za długa nazwa... mimo, że w pełni oddaje charakter tego ciasta ;)
Spód z sycharków jest chrupiący, wbrew pozorom nie za bardzo słodki, kruchutki - trzeba mocno dociskać nóż, krojąc go. Masa budyniowa z mascarpone jest śmietankowa, o smaczku galaretki, której dodacie - chyba, że zrobicie nie za pomocą galaretki, lecz żelatyny. No i orzeźwiające owoce na wierzchu. Lekkie, przyjemne ciasto, ponadto bardzo elastyczne - możecie zmieniać owoce i smaki galaretek, zamiast masła czekoladowego użyć sezamowego lub orzechowego - no po prostu ogromny wybór składników. Zresztą, zobaczycie sami ;)
Ciacho sucharkowe z masą śmietankową i owocami
Na blaszkę śr 22 cm - najlepiej tortową, ze zdejmowanymi bokami.
- 1 paczka sucharków (ok. 290 g, z cukrem lub bez, razowe lub pszenne - to nie ma znaczenia)
- 1 słoik masła czekoladowego, orzechowego lub sezamowego
- 1 paczka budyniu śmietankowego
- 1 serek mascarpone (250 g)
- 1 galaretka owocowa (jasna, u mnie cytrynowa) LUB 1 łyżeczka żelatyny
- 1 galaretka owocowa (ciemna)
- wiśnie lub inne owoce
Masło czekoladowe przełożyć do garnuszka i podgrzać, aż stanie się płynne, lecz nie gorące. Sucharki pokruszyć (można je połamać na mniejsze części i wrzucić do miksera - mi jest tak najwygodniej). Do sucharek dodać rozpuszczone masło czekoladowe i wszystko razem dobrze zmiksować.
Powstała masa będzie sypka, nie przejmujcie się tym. Należy ją przełożyć do blaszki i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
W tym czasie przygotować masę śmietankową. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu ALE używając wody, a nie mleka. Do gorącego, ugotowanego "budyniu" dodać galaretkę (lub żelatynę) i mieszać do rozpuszczenia. Kiedy "budyń" ostygnie, dodać do niego ser mascarpone, wszystko dobrze zmiksować (aby nie było grudek) i przelać do tortownicy, na spód sucharkowy. Ponownie włożyć do lodówki do stężenia na 1 godzinę.
Kiedy masa śmietankowa stężeje, wyłożyć na nią owoce i zalać zrobioną już i tężejącą galaretką (pamiętajcie, że jeśli macie blaszkę ze zdejmowanymi bokami, w dodatku niezbyt szczelną, to najlepiej jest wlać tam BARDZO tężejącą galaretkę lub podłożyć talerz ;) )
Włożyć do lodówki do stężenia już po raz ostatni.