Truflowe bałwanki z białej czekolady - Idealny prezent na Mikołajki!
Jadalne i własnoręcznie przygotowane prezenty to idealny sposób na obdarowanie bliskich i przyjaciół. Uważam, że takie upominki mają znacznie wyższą wartość, bo w końcu w ich przygotowywanie wkładamy swoje serce, a to coś więcej niż tylko pójście do sklepu i kupienie prezentu. Bałwanki, na które przepis dzisiaj Wam prezentuję to niezwykle proste w wykonaniu trufle z białej czekolady z dodatkiem ciastek kokosowych i amaretto. Myślę, że te słodkie śnieżne istoty rozpalą serce niejednej osoby, którą nimi obdarujecie i sprawią, że poczuje się naprawdę wyjątkowo. :)
*
SKŁADNIKI
na 8 bałwanków
- 100 ml śmietany kremówki 36 %
- 200 g białej czekolady
- 200 g ciastek kokosowych lub maślanych
- 50 ml amaretto
- cukier puder do obtoczenia
- 12 wykałaczek
- 16 goździków
* PRZYGOTOWANIE
Śmietankę doprowadź do wrzenia w kąpieli wodnej. Wrzuć drobno posiekaną czekoladę i odstaw na 2 minuty, następnie szybko zamieszaj. Cała czekolada powinna rozpuścić się w śmietance. Ciastka zmiksuj w blenderze na proszek. Wymieszaj z czekoladą. Wlej kieliszek amaretto i ponownie wymieszaj. Masę wstaw do lodówki na kilka godzin.
Gdy zgęstnieje, uformuj z niej kulki w trzech wielkościach o wadze: 30 g, 20 g i 10 g. Powinno wyjść po osiem sztuk. Trufle obtocz w cukrze pudrze, a następnie nabij na wykałaczki po trzy. Z goździków przygotuj oczy, a z końcówek wykałaczek zrób nosy.
*
*Pomysł na Bałwanki z Trufli z Białej Czekolady autorstwa Zofii Różyckiej, zaczerpnąłem z najnowszego, 18 numeru KUKBUKa.