Makaroniki
Małe ciasteczka z migdałów, cukru i białek. Przepisy na nie dotarły do nas z Francji, gdzie udoskonalono włoskie receptury na „maccherrone” i przywiezione zostały przez kucharzy Katarzyny Medycejskiej.
Te subtelne ciasteczka zachwycą Was swoim wyglądem, przepysznym smakiem i przeniosą Was w sentymentalną podróż do Paryża, czekają też na Was nie lada atrakcje, które znajdziecie tutaj. Kolorowe małe beziki ze smakowym kremem w srodku.
Składniki na ok. 25 szt.:
- 3 białka
- 75 g drobnego cukru białego
- 175 g bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórki
- 175 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- barwniki: zielony, różowy, brązowy, jasno brązowy, żółty
Składniki na kolorowe masy:
- 150 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- kolorowe barwniki
lub:
- masa marcepanowa
- pasta pistacjowa
- masło orzechowe
- dżem malinowy
- krem kawowy
- czekoladowy krem ganache
Wykonanie:
- Białka należy odstawić na 24 godziny w temp. pokojowej.
- Następnie zmiksować z drobnym cukrem, dodając w małych porcjach do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy oraz dodać pastę waniliowa i delikatnie połączyć.
- Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem, następnie przesiać.
- Dodać na trzy razy do ubitej piany i delikatnie wymieszać.
- Jeśli chcecie uzyskać kolorowe marcepaniki, należy masę podzielić na 3 lub 6 równych porcji.
- Do każdej dodać kolorowe żelowe barwniki w bardzo małych ilościach i dokładnie połączyć.
- Za pomocą rękawa cukierniczego ze zwykłą końcówką lub uformować lejek z papieru pergaminowego, przyciąć końcówkę papieru i wyciskać poszczególne kolorowe masy.
- Najlepiej na specjalną matę silikonową do makaroników lub na papierze do pieczenia narysować koła o średnicy 3,5 cm.
- Odstawić na co najmniej 1 godzinę do wysuszenia lub najlepiej na noc w suchym pomieszczeniu.
- Następnie piec w piekarniku 1 temp. 165 st. C przez 15 minut.
- Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Następnie przełożyć kolorową masą maślaną lub masą marcepanową, dżemem malinowym, pastą pistacjową, masłem orzechowym, lemon curd, czekoladowym kremem ganache. /Wszystkie przepisy na wykonanie smakowych kremów znajdziecie na moim blogu/.
Smacznego ?