Puree z dyni

Puree z dyni

Przygotowanie puree z dyni jest banalnie proste, a można je wykorzystać jako bazę do przygotowania zupy, placków, farszu do pierogów, hummusu i wielu innych potraw. Wystarczy upiec, a następnie zmiksować dynię. Jeśli chcecie przechowywać puree przez dłuższy czas wystarczy je zamrozić. Zdjęcie - Puree z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
dynia Hokkaido (w dowolnej ilości)
olej lub oliwa

Przygotowanie: Dynię myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki (ze skórą). Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Lekko skrapiamy oliwą i mieszamy. Pieczemy w temp. 200 stopni C do miękkości. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości kawałków. Zajmie to około 30 minut. Dynię studzimy, a następnie miksujemy blenderem na puree. Przekładamy do słoika. Takie puree możemy przechowywać do 4 dni w lodówce lub zamrozić.
Zdjęcie - Puree z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Puree z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Puree z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów